3 ezer tonna terméket semmisítettek meg
Fotó: Shutterstock

Nagy gyomrost vitt be a Kindernek a szalmonella-fertőzés

Több tízmillió eurós pénzügyi hatásról és 3 ezer tonna megsemmisített Kinder árucikkről beszél a Ferrero franciaországi igazgatója. Több száz gyermek betegedett meg szalmonella-fertőzésben Európában a termékeik miatt.


Vannak utóhatásai a szalmonellabotránynak

A Le Parisien című napilap készített interjút Nicolas Neykovval, a Kinder márkát birtokló Ferrero cég franciaországi igazgatójával..Ekkor beszélt róla, hogy a vizsgálataik szerint a fertőzést feltehetően egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi, arloni üzemben. A szalmonella pedig fertőzött nyersanyagból, vagy embertől származhatott. Az üzletember elnézést kért mindenkitől a történtek miatt – írja a 24.hu a lapra hivatkozva.

Franciaországból egyébként 81 megbetegedést jelentettek, 21 gyermek pedig kórházba is került. Európában azonban több százra tehető azok száma, akik szalmonella baktériummal fertőződtek meg a Ferrero konszern Kinder termékei miatt.

A botrány ugyan csak áprilisban pattant ki, azonban már december 15-én kimutatták a cég belgiumi, arloni üzemében a bélfertőzést okozó baktériumot, ahol a visszavont termékek java (például Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) készült.

Üzemzavar történhetett

A cég azóta bejelentette, hogy több üzemük ellenőrzésének is innentől legalább a felét külső, hitelesített laboratóriumokra bízzák. Korábban ezeket teljes egészében ők maguk végezték.

A Ferrero közlése szerint egyébként 40 százalékkal csökkent a cég forgalma a botrány miatt húsvétkor, a káruk pedig több tízmillió euró. A piacról 3 ezer tonna terméket hívtak vissza és semmisítettek meg, ami több millió árucikket jelent.

Nicolas Neykov arra is kitért, hogy véleménye szerint nem csak náluk, hanem világszerte más élelmiszeripari konszerneknél is lenne mit javítani az élelmiszer-biztonságon.

Vannak javaslataim. Remélem, hogy mielőbb találkozom a fogyasztói szervezetekkel és az új kormánnyal. Vannak dolgok, amelyeken változtatni kell, hogy ez soha többé ne forduljon elő

– nyilatkozta az üzletember.

Idehaza a Nébih intézkedett

Április 6-án írtunk róla, hogy a hatósági vizsgálatok alapján Magyarországra is érkeztek szalmonellával szennyezett Kinder csokoládétermékek. Az Európai Unió több tagállamában jelentettek Salmonella Typhimurium okozta megbetegedéseket, amelyekről már akkor bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült, különféle Kinder termékekhez köthetők.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal megkezdte a szalmonella-fertőzéssel érintett árucikkek nyomonkövetését, a pontos termékadatokról pedig a hivatal honlapján tájékoztatta a vásárlókat.

Ne hagyd ki!