Hazánkba is kerülhetett a fertőzött termékekből
Fotó: Shutterstoc

Megvan mi okozhatta a Kinder termékek szalmonella-fertőzését

A vizsgálatok után eddig úgy tűnik, hogy egyetlen összetevő okolható több Kinder termék szalmonella-fertőzöttsége miatt.


Egy tavalyi mintában sikerült azonosítani

A Kinder termékekben fertőző szalmonella törzset egy tavaly decemberben vett mintában azonosította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ – írja a Sky News.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a fertőzés lehetséges kiindulópontja a termékek írója (amit a tejből nyernek ki) volt. A tanulmány ugyan nem nevezi meg a Kindert, mint érintett márkát, az ügy kirobbanásakor azonban a hatóságok név szerint említették a Kinder tulajdonosát, a Ferrerót (Magyarországon a Nébih közleményében is a veszélyes termékek listáján Kinder édességek szerepelnek – a szerk.).

Meghozták a szükséges lépéseket

A belga élelmiszer-biztosági hatóság egy hete visszavonta az édességüzem gyártási engedélyét, mivel úgy ítélték meg, hogy nem tudják garantálni a termékeik biztonságát. A jelentés azonban számol azzal a lehetőséggel is, hogy más gyárak is felhasználhatták a szennyezett alapanyagot.

A fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében is léptek. Visszahívták az érintett termékeket, valamint újabb vizsgálatokat fognak indítani a történtek feltárása érdekében azért, hogy később ne ismétlődhessenek meg az események.

Az édességgyártó cég egyébként elismerte belső hatékonysági hibáit, például hogy csak lassan tudták a szükséges információkat megosztani a hatóságokkal, és ez hátráltatta a hivatalos szervek gyors reakcióját az ügyben.

Sokakat érint a fertőzés

A belga üzem nem csak Európában, hanem szerte a világon forgalmazta a termékeit. Ebből kifolyólag számos embert érint a megbetegedés, és leginkább a kisgyermekek vannak kitéve a fertőzés veszélyének. Az Egyesült Királyságban például 67, többségében 5 évnél fiatalabb gyermek kapott szalmonellát.

Ahogyan arról korábban írtunk, a Salmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.

A tünetek néhány nap után maguktól is enyhülhetnek, de a legkisebbek és az immunhiányos emberek körében akár súlyosabbá is válhatnak.

A Salmonelláról a Nébih Veszélyzóna adatbázisában olvashattok bővebben, a fertőzésről és az értintett termékekről pedig ITT írtunk korábban.


The Conversation

Ne hagyd ki!