Érdemes felújíttatni az 5-6 éves laptopokat
Fotó: Shutterstock

Milyen korú laptopot érdemes még felújíttatni? Mutatjuk

Mit lehet tenni, ha a gépünk, amelyet egyébként akár munkára is használunk, éppen most adja meg magát, és látványosan lelassul? Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív igazgatója osztotta meg tanácsait.


Egy laptopot sokféleképpen lehet bővíteni, illetve gyorsítani.

  • Az egyik út, ha ez mechanikailagtörténik egy tisztítással, ugyanis így a gépet megszabadítjuk a portól, hiszen amennyiben ez benne van, elősegíti a melegedést. Amennyiben kicseréljük benne a hőátadó pasztát, akkor gyorsabb lesz.
  • Az operációs rendszert is lehet cserélni vagy tisztítani, korszerűsíteni, bővíteni. Hogyha nagyon régi operációs rendszert használunk, megoldás lehet az újratelepítés, ugyanis azzal is jóval gyorsabbá válik a készülék.
  • A vásárlás során érdemes végiggondolni, hogy a későbbiekben szükségünk lehet-e nagyobb memóriájú vagy teljesítményű gépre, és ha igen, akkor érdemes olyat választani, amit bővíteni lehet.
A szakemberek a szervizekben – mint ahogyan egy jó orvos is a betegről – sok esetben már a külső tünetek alapján meg tudják állapítani, hogy milyen problémával állhatnak szemben. Ugyanis ismerik a típushibákat, és már a laptop külsejéről, illetve a bekapcsolás után meg tudják mondani, az alapján, hogy mennyi idő alatt áll fel az operációs rendszer, hogy mennyire van nagy problémája a gépnek

– mutatott rá Krajnyák Tamás.

Egy 5-6 éves készülékbe még érdemes befektetni és bővíteni.

Az ötödik és hatodik generációs intel processzoros gépektől felfelé bármelyiket érdemes felújíttatni, ez ráadásul egy jó befektetés, hiszen 10-20.000 Ft-os memóriabővítéssel korszerű teljesítményű laptopunk lehet

– mondta el a szakértő.

Az akkumulátor 2-3 év alatt fárad el, egy utángyártott akkumulátor pedig már 15-20.000 Ft-tól beszerezhető, tehát összességében kb. 50-60.000 Ft ráfordítással még évekig használhatjuk a laptopunkat ahelyett, hogy 2-300.000 Ft-ért vennénk egy új készüléket.

Azt szoktuk mondani, hogy egy korszerű laptop külső-belső tisztításával minden egyes alkalommal egy évvel meg tudjuk hosszabbítani a laptop élettartamát. A technológiai fejlődés miatt ezt 8-10 éves korig javasoljuk, felette már mi sem szívesen vállalunk készüléket, mert akkor már annyira elöregszik a sok hőhatástól, hogy elfáradnak benne az alkatrészek, a műanyag elemek elrepedhetnek, eltörhetnek. De addig nyugodt szívvel lehet őket használni, tehát érdemes karbantartani

– hangsúlyozta a Krajnyák Tamás.


Ne hagyd ki!