Problémát talált három mandulatermék esetében is a Nébih.
Fotó: Shutterstock

Cianidveszélyes élelmiszerre figyelmeztet a Nébih!

Három mandulaterméket hívott vissza a Nébih, azok magas amigdalin tartalma miatt. Ez az anyag az emberi szervezetbe kerülve cianiddá alakul. A hatóság arra kér mindenkit, hogy az egészségünk megóvása érdekében ne fogyasszunk belőlük! Mutatjuk mely termékekről van szó.


Három terméket hívott vissza a Nébih

Három mandulaterméket hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), közleményük szerint azok nagy keserűmandula-tartalma miatt. A keserűmandulában ugyanis sok az amigdalin, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul. A hatóság arra kér mindenkit, hogy amennyiben vásároltatok, ne fogyasszatok ezekből a termékekből, valamint vigyétek vissza a forgalmazónak, akitől vettétek.

A termékek pedig a következőek:

Alnatura márkájú Bio Mandeln - 200 grammos kiszerelés /Bio mandula/: a termék spanyol eredetű, a minőségét 2022/11/29-ig őrzi meg, valamint a Müller üzletlánc forgalmazza.

Alnatura márkájú Bio Mandeln gemahlen 150 grammos kiszerelés / Bio őrölt mandula/: a termék spanyol eredetű, a minőségét 2022/08/10-ig őrzi meg, valamint ezt is a Müller üzletlánc forgalmazza.

dennree márkájú Europäische Mandelkerne 250 grammos kiszerelés /Európai mandula/: a termék spanyol eredetű, a minőségét 2022/08/26-ig őrzi meg, forgalmazójára nem tér ki a közlemény.

Gond volt ételízesítőkkel is

A mandulatermékek visszahívásával egyazon napon Magyarországon forgalomban lévő ételízesítők vizsgálatának eredményeiről is beszámolt a Nébih. Újabb fejezetéhez érkezett ugyanis a hatóság Szupermenta termékteszt programja. Ezúttal a hivatal szakemberei 25 hazai és 10 külföldi előállítású ételízesítőt vizsgáltak meg. Az esetek többségében hibát fedeztek fel a szakértők.

A vizsgálatot végző szakemberek 35-ből 5 esetben zeller allergén jelenlétét mutatták ki a termékekben. Ezen összetevőre a csomagoláson azonban semmilyen utalás nem történt, lehetséges keresztszennyeződés formájában sem. Ezeket a termékeket a hivatal még a tesztsorozat elején, tavaly júliusban kivonatta a forgalomból és azonnali hatállyal visszahívatta a fogyasztóktól is.

Az allergén jelenléte mellett az ételízesítők sótartalmával is sok esetben gond volt, hiszen nagyobb mennyiséget mutattak ki bennük, mint amennyi a címkéken fel volt tűntetve. Az 5 termék (amelyek egyébként 3 gyártótól származnak) a hibák korrigálása után ismét forgalomba kerülhetett.

27 terméknél egyéb jelölési hibákat is kiszűrt a Nébih. Gond volt egyebek között a zöldségösszetevők feltüntetésével, a származásra, a tápértékre és a szárított zöldségek mennyiségére vonatkozó jelölésekkel is – írja a portál.

A problémák miatt hatósági eljárás is indult, amelyben mintegy 2,3 millió forint bírságot szabtak ki az érintett cégekre.

A Szupermenta terméktesztek részét képezi a vizsgált termékek rangsorolása az ízük alapján is. Ehhez a szakértők mellett laikusok is véleményezték az ételízesítőket. Amennyiben érdekel az ízteszt végeredménye, azt ezen a linken megtekintheted.

Ne hagyd ki!