Tropán alkaloid szennyezettség, illetve annak gyanúja miatt
Fotó: Shutterstock

Háromféle tortilla chipset hívott vissza a Nébih

Három tortillaterméket hívott vissza a Nemzeti Élelemiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tropán alkaloid szennyezettség, illetve annak gyanúja miatt. Senki nem egyen ezekből a termékekből! Mutatjuk a részleteket!


Tortilla chipseket hívott vissza a Nébih

Három tortillaterméket hívott vissza a Nébih, kettőt a Rossmann, egyet pedig az Auchan kínálatából. A termékek tropán alkaloiddal lehetnek szennyezettek. Arra kéri a vásárlókat a hivatal, hogy a tortillákat ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza az üzletekbe, ahol blokk nélkül visszaadják az árukat. A visszahívás csupán az alábbi adatokkal megegyező termékekre vonatkozik:

Auchan:

  • Termék neve: AUCHAN BIO TORTILLA NATÚR 150 g
  • Probléma jellege: Tropán alkaloid szennyezettség gyanúja
  • Minőségmegőrzési idő és tételszám: valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termék

Rossmann:

  • Termékek neve: enerBiO Tortilla Chips tengeri só 125 g/enerBiO Tortilla Chips paprika 125 g
  • Probléma jellege: Tropán alkaloid szennyezettség
  • Minőségmegőrzési idő és tételszám: valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termék

De mi az a tropán alkaloid?

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (például nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (például kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos (kölest, cirkot és hajdinát és ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú) élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).


Ne hagyd ki!