Mindenkit nyugalomra int a Nébih
Fotó: Shutterstock

Nébih: a magyar gyümölcsök és zöldségek biztonsággal fogyaszthatók

Elhatárolódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közelmúltban megjelent hírektől, melyek szerint az európai és különösen a magyar gyümölcsök nagy arányban szennyezettek aggályos növényvédőszerekkel. Közleményben tisztázta a híreszteléseket a hivatal.


Növényvédelmi alapfogalmak

A Nébih és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával közösen próbálja tisztázni azokat a hírekben megjelent állításokat, melyek szerint veszélyes „növényvédőszerek helyettesítésére kijelölt hatóanyagokkal” szennyezett az Európai Unió, köztük Magyarország területéről származó számos gyümölcs. Ezeket a helyettesítőket az EU ajánlása szerint már korábban érdemes lett volna kivonniuk a tagállamoknak a forgalomból. A közelmúltban megjelent cikkek az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) legfrissebb tanulmányára hivatkoznak.

A Nébih a közleményében arról ír, hogy először is érdemes tisztázni, hogy az említett, úgynevezett helyettesítésre jelölt anyagok nem készítmények, hanem hatóanyagok. Ezeket minden esetben uniós szinten engedélyezik, nem pedig tagállami hatáskörben.

Ezek a hatóanyagok megfelelnek ugyan a szigorú előírásoknak, azonban olyan toxikológiai vagy ökotoxikológiai tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek miatt a későbbiekben szükségessé válhat a kiváltásuk. Ezek a termékek viszont csak megfelelő szakmai végzettségű szakember felügyelete és felelősségvállalása mellett alkalmazhatók hazánkban.

Ezért használják ezeket a készítményeket

A régi, hazánkban egyébként jól bevált hatóanyagok gyakran nem felelnek meg az EU világviszonylatban is legszigorúbb növényvédelmi előírásainak, ezért visszavonják őket. Az akár tíz évig is elhúzódó hatóanyag-fejlesztések azonban nem tudják követni a visszavonások ütemét, így egyre kevesebb növényvédőszer áll rendelkezésre. Ezért a termelők az elérhető és engedélyezett, a helyettesítésre jelölt anyagokat tartalmazó készítményeket is használják.

A Nébih szerint ezen készítmények szerepe éppen azért nőtt meg, mert több, veszélyesebbet is kivontak a forgalomból.

Nincs ok az aggodalomra

A Hivatal megnyugtatásként közli, hogy ahhoz, hogy a növényvédőszer-maradékokat tartalmazó gyümölcsök megbetegedést okozzanak, szinte emberfeletti mennyiséget kellene belőlük fogyasztani nap, mint nap. Azonban a nem megfelelő növényvédelemben részesített termékek esetében nagyobb lehet a kockázat, de az ilyen esetek az élelmiszerbiztonsági hatóságok hatáskörébe tartoznak.

A Magyarországon előállított növényi termékek növényvédőszermaradék-tartalmát a Nébih éves monitoring terv alapján, folyamatosan ellenőrzi. Ezért kijelenthető, hogy a zöldségek és gyömölcsök összességében biztonságosak. Tavaly csupán 15 hazai növénytermékben mértek a szakemberek kifogásolható növényvédőszer-maradékot, de ezek között nem volt olyan hatóanyag, amely jelenleg engedélyezett. Idén pedig eddig hat esetben találtak kifogásolható termékeket, és szintén nem a helyettesítésre jelölt hatóanyagok jelentették a problémát.

Ne hagyd ki!