Új rendelet szabályozza a drónok használatát
Fotó: Shutterstock

Drónnal permeteznél? Kijöttek az új szabályok

Megjelent a rendeleta drónok mezőgazdasági és erdőgazdasági használatáról. A jogszabály két hét múlva lép hatályba. Mutatjuk a részleteket.Szabályozták a drónnal történő permetezést

AMagyar Közlönyben megjelent rendelet 2022. február 23-án lép életbe.

Az új szabályok szerint egy drónt a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban csak olyan személy irányíthat, aki szerepel a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásban, vagyis aki a Nébih által kijelölt szervezetnél elvégezte az ehhez szükséges alapképzést.

A permetezés előtt legalább 30 nappal - a korábbiakhoz hasonlóan - kijuttatási tervet kell beadniuk a gazdáknak a megyei kormányhivatalba. Ezen kívül jelenteni kell a hivatalnak a permetezést, legkésőbb az azt megelőző napon délelőtt 9 óráig is, közölve az UAS üzembentartó LUC vagy a műveleti engedélyének a számát is.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy csak olyan növényvédőszer vagy növényvédő hatás juttatható ki a permetezés során, amely engedéllyel rendelkezik drónnal történő felhasználásra.

A munkafolyamatra vonatkozó előírások

A rendelet a permetezés munkafolyamatának néhány részét is szabályozza.

Például a továbbiakban olyan tartályt vagy edényt kell biztosítani a permettartály ürítését követően a megmaradó permetmennyiség hígításához, amely tömítetten lezárható és legalább 15 dm3 űrmértékű. Hasonló tárolóra van szükség a használati eszközök tisztításához és a kezelők tisztálkodásához is.

A permet engedélyében a földi kijuttatásra meghatározott védőtávolság dupláját, de legkevesebb 20 méter távolságot kell alkalmazni abban az esetben, amennyiben a növényvédőszer vagy a növényvédő hatású termék engedélyokirataiban nem szerepel a légi permetezésre vonatkozóan adat. Hasonló távolságot kell tartani a lakott területektől és a felszíni vizektől is, amennyiben nincs erre vonatkozó utasítás a dokumentumban.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a drón repülési útvonala nem vezethet keresztül állattartó terület, bioszféra rezervátum magterülete, erdőrezervátum, felszíni víz, fokozottan védett természeti terület, lakott terület, települési szennyvíztisztító telep, vízkivételi mű vagy vízbázis védőterület felett sem.

Pontos részletekért azonban ajánljuk, hogy mindenki nézze át a Magyar Közlöny ide vonatkozó szabályait.

Ne hagyd ki!