Hegyek közelében repülő drón
Fotó: unsplash

Drónok felelnének a levegő tisztaságáért?

Egy amerikai egyetemen, egy robotikával kísérletező csapat megépítette azt a rendszert, amely az eddigi, fixen elhelyezett levegőmérő-állomásoknál jóval hatékonyabban működik és pontosabb adatokkal tud szolgálni. Mindezt a lehető legmodernebb módon. Nagy Derien írása.​Légszennyezettség mérés a levegőből

Te mit szólnál, ha holnaptól a városban is drónok repkednének a fejed fölött? Nem véletlenül korlátozzák a civilek drón reptetéseit, de ha komolyabb oka van a szaporodó repülő szerkezeteknek, akkor talán érdemes elnézni a velük járó esetleges kellemetlenségeket. A Massachusettsi Műszaki Egyetem öregdiákjai ugyanis egy drónba építették azt a levegőmérő eszközt, amely az eddigiektől eltérően, helyzetváltoztatással méri az aktuális légszennyezettséget, hogy így pontosabb képet tudjon adni annak mértékéről. Az eredményeket természetesen egy felhasználóbarát telefonos applikáción lehet figyelni az aktuális területen. Ez különösen hasznos lehet azoknak, akiknek egészségügyi okokból szemmel kell tartaniuk a levegő összetételét.

​Tisztít is, nem csak mér

A drón egy központi bázistól kapja az utasításait. Innen, az aktuális adatoktól függően, elküldi a következő útvonalra azt, hogy aztán újabb információval parkolhasson vissza és kapja a következő küldetésének részleteit. Kérdés, hogy hazánkban mikor kezdünk el használni egy hasonló eszközöket, de ami még érdekesebb, hogy tudnak-e vajon drónokon légtisztító rendszert is működtetni? Kínában és Thaiföldön már végeztek légtisztítást drónokkal, amelyek egy speciális összetételű vizes folyadékot szórtak a levegőbe, hogy megtisztítsák azt a szennyező anyagoktól. Ha viszont a pontos mérési eredménnyel lehetne összekötni egy drónokon működő levegőminőség javító rendszert, az óriási lépés lenne a szennyezett levegőjű városokban élők számára.

Ne hagyd ki!