Egy amerikai egyetemen, egy robotikával kísérletező csapat megépítette azt a rendszert, amely az eddigi, fixen elhelyezett levegőmérő-állomásoknál jóval hatékonyabban működik és pontosabb adatokkal tud szolgálni. Mindezt a lehető legmodernebb módon. Nagy Derien írása.​Légszennyezettség mérés a levegőből

Te mit szólnál, ha holnaptól a városban is drónok repkednének a fejed fölött? Nem véletlenül korlátozzák a civilek drón reptetéseit, de ha komolyabb oka van a szaporodó repülő szerkezeteknek, akkor talán érdemes elnézni a velük járó esetleges kellemetlenségeket. A Massachusettsi Műszaki Egyetem öregdiákjai ugyanis egy drónba építették azt a levegőmérő eszközt, amely az eddigiektől eltérően, helyzetváltoztatással méri az aktuális légszennyezettséget, hogy így pontosabb képet tudjon adni annak mértékéről. Az eredményeket természetesen egy felhasználóbarát telefonos applikáción lehet figyelni az aktuális területen. Ez különösen hasznos lehet azoknak, akiknek egészségügyi okokból szemmel kell tartaniuk a levegő összetételét.

​Tisztít is, nem csak mér

A drón egy központi bázistól kapja az utasításait. Innen, az aktuális adatoktól függően, elküldi a következő útvonalra azt, hogy aztán újabb információval parkolhasson vissza és kapja a következő küldetésének részleteit. Kérdés, hogy hazánkban mikor kezdünk el használni egy hasonló eszközöket, de ami még érdekesebb, hogy tudnak-e vajon drónokon légtisztító rendszert is működtetni? Kínában és Thaiföldön már végeztek légtisztítást drónokkal, amelyek egy speciális összetételű vizes folyadékot szórtak a levegőbe, hogy megtisztítsák azt a szennyező anyagoktól. Ha viszont a pontos mérési eredménnyel lehetne összekötni egy drónokon működő levegőminőség javító rendszert, az óriási lépés lenne a szennyezett levegőjű városokban élők számára.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Lounge Group

Két marketingmegoldás, ami még a szakmai guruk elismerését is kivívta

Az elmúlt másfél év legjobb szakmai megoldásának nevezték a Coca Cola és a Burger King egy-egy aktivitását a jövő heti budapesti Marketing Summitra készülő vállalati és ügynökségi vezetők. Újfent bebizonyosodott, hogy az önazonos reklám az, ami igazán hatásos.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!