A világ több városában ma már nem futárok, hanem drónok szállítják ki a rendeléseket. Az iparág felszálló ágban van, az első belépők degeszre kereshetik magukat.


Már több mint kétmillióan nézték meg a TikTok-on azt a videót, amelyben a Flytrex vállalat egyik drónja látható, amint éppen egy Starbucks rendelést szállít ki a felvételt készítő vásárlónak. Lentebb kifejtjük a Flytrex üzleti modelljét, de előtte jöjjön a videó:

@brithiq

First time trying drone delivery & we ordered Starbucks! At the local delivery spot. ##starbucks ##drone ##dronedelivery ##fayetteville ##vanillabean

♬ original sound - Brithiq

Innovatív vállalat

A Flytrex izraeli startup, amely az automatizált drón-kiszállításra specializálódott. Partnerei között megtalálható egyebek között a McDonald's, a Starbucks és a Walmart is. A cég szolgáltatásai egyelőre még csak Észak-Karolinában érhetők el. Na de hogyan is néz ki a drón-kiszállítás? A felhasználóknak le kell tölteniük a Flytrex alkalmazását. Az appban végig lehet böngészni, mely éttermekkel áll kapcsolatban a vállalat. Ha megvan az áhított étterem, a vásárló kiválaszthatja a kívánt menüt és a kiszállítás helyszínét is, majd a rendelés végeztével kártyával rendezheti az anyagiakat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a drónok nem mennek házhoz. A Flytrex különböző kiszállításai pontokat jelölt ki a városban, a drónokat csak ezekre a helyszínekre lehet rendelni. Minden rendelés speciális, strapabíró csomagolásban érkezik, amely a videón is jól látható. Ha már szóba jött a videó, itt van egy másik egy Mekis kiszállításról:

@brithiq

McDonald’s drone delivery this time! With more details! 😁 Fayetteville NC ##dronedelivery ##drone ##fayetteville ##fypシ @mcdwifey

♬ original sound - Brithiq

Átalakulóban a szakma?

Az automatizált „robot" kiszállítás egyre népszerűbb a világ nagyvárosaiban, a drónos megoldás elterjedésére azonban még várnunk kell. A drónoknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük, mielőtt „munkába állhatnának". A működési engedélyeket a helyi kormányok légiközlekedési felügyeleti szervei adják ki. Az viszont már látszik, hogy az apró repülő futárok remek alternatívát nyújthatnak azoknak az éttermeknek, amelyek nehezen találnak hús-vér futárokat. A pandémia alatt rengetegen felhagytak a futárkodással, számos cég arról számolt be, hogy komoly munkaerő-hiány alakult ki a piacon. Elképzelhető, hogy néhány éven belül a futárszakma jelenlegi formájában megszűnik létezni.

A Flytrexnek egyébként igen jövedelmezőnek bizonyult a drón-biznisz, éves bevétele közelíti a 10 millió dollárt. Jelenleg 40 munkavállaló dolgozik a cégnél.

The Conversation

Friss

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!