Az Egyesült Arab Emírségek egyes területein a múlt héten a napi csúcshőmérséklet megközelítette az 50 Celsius-fokot. Az arab állam vezetői úgy döntöttek, ideje bevetni az időjárásmódosító, "esőcsináló" drónokat.Évi 10 centiméteres átlagos csapadékmennyiség, száraz, sivatagi éghajlat, hiányos ivóvíz-utánpótlás. Nagyjából ezek azok a jellemzők, amelyek az Egyesült Arab Emírségek kormányát arra sarkallták, hogy esőfakasztó kutatási projektek tömkelegét támogassa anyagilag. Az elmúlt napokban bebizonyosodott, érdemes volt bizalmat szavazni a kutatóknak.

Az Emírségek meteorológiai szolgálata a perzselő hőségben a múlt héten riasztást adott ki az ország keleti részére. A meteorológusok figyelmeztették a lakosságot, hogy esőzésre és 40 kilométer per órás szélre számíthatnak. A szakemberek felhőformálódást figyeltek meg Al Ain felett, és gyorsan fel is küldték az időjárásmódosító drónjaikat. Mondjuk úgy, borítékolható volt az előrejelzésük biztossága. Az alábbi videón látható, mi lett az akciójuk eredménye:

A szél következtében számos területen homokátfúvások nehezítették a lakosok életét. Így nézett ki az Emírségek hőtérképe július 14-én:

Hogyan működik?

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Reading Egyetem kutatócsoportja 1,5 millió dollárért időjárásmódosító drónokat fejlesztett az arab államnak.

A kutatóknak figyelembe kellett venniük a terület sajátos klímáját. Az Egyesült Arab Emírségek esetében a természetes felhőrétegek nagy magasságokban helyezkednek el, a forró levegő miatt pedig az esőcseppek jellemzően földet érés előtt elpárolognak.

A szakemberek a felhők viselkedésének modellezése során rájöttek, hogy az eltérő töltésű esőcseppek nagyobb valószínűséggel egyesülnek egy termetesebb cseppé, mint azok a társaik, amelyek azonos töltéssel rendelkeznek. A kutatócsoport végül kifejlesztett egy drónt, amely a felhők közé repülve elektromos impulzusokkal fakasztana esőt a sivatagban.

A drónokat olyan szenzorokkal szerelték fel, melyek érzékelik a környezetük elektromos töltését, a hőmérsékletet és a páratartalmat. A Reading Egyetem kutatói a Bath Egyetem mérnökeivel karöltve olyan eszközöket fejlesztettek, amelyek elektromos impulzusokat bocsátanak ki magukból. Ezeket szerelték a drónokra.

A 2 méteres szárnyfesztávolságú, robotpilóta által vezérelt, 40 perces üzemidőre képes drónokat május környékén kezdték tesztelni a sivatagban. A drónok egyelőre derült égből nem igazán tudnak esőt fakasztani, de a múlt heti teljesítményük bizakodásra adhat okot a sivatagi népeknek.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A befektetők imádják Kelet-Európa új slágerstartupját

A csehországi Rossum szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott, ennk köszönhetően térségünk egyik legértékesebb startupjává lépett elő. Nézzük, miért imádják a befektetők az alig hatéves vállalkozást!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!