Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.Égi megoldás

Az tesztprogramban az egészségügyi drónokat gyártó Apian vállalat, a Southampton-i egyetem és a Solent Transport szállítmányozási infrastruktúra-fejlesztő cég is részt vesz. Alapvetően azt fogják vizsgálni, hogy a speciálisan kialakított drónok mennyire megbízhatóan és biztonságosan szállítják az életmentő kemoterápiás gyógyszereket. A kutatók arra kíváncsiak, hogy a repülés közben tapasztalt környezeti hatások, így a rezgések és a hőingadozás hogyan befolyásolják a gyógyszerek állapotát, minőségét. Ha a novemberig tartó kutatás sikerrel zárul, akkor az Isle of Wight NHS Trust hivatalosan is engedélyezni fogja a drón-kiszállítást.

A terv már kész

A Covid-19 járvány alatt számos kihívással szembesültünk, egyebek között példátlan logisztikai és ellátásilánc-igényekkel világszerte, amely arra késztetett minket, hogy más típusú munkamódszereket vezessünk be, így biztosítva betegeink biztonságos és hatékony kiszolgálását.

-mondta Maggie Oldham, az Isle of Wight vezetője.

A szervezet egyébként már tavaly elkezdte a drónos kiszállítást, március óta pedig egyéb orvosi eszközök „reptetésével" is kísérletezik. A kemoterápiás gyógyszerek kicsit kényesebbek, ezért fontos, hogy külön teszteljék a repülés hatásait az orvosságon.

Az orvosi drónok a brit hadsereg laktanyájában, a nyugat-sussexi Thorney-szigeten állomásoznak, és a Queen Alexandra kórház, a Szent Mária kórház és a Thorney-sziget között fognak repülni.

Ne hagyd ki!