Esőt fakasztani a sivatagban? Drónokkal érkezhet a megoldás
Fotó:123RF

Esőt fakasztani a sivatagban? Drónokkal érkezhet a megoldás

Évi 10 centiméteres átlagos csapadékmennyiség, száraz, sivatagi éghajlat, hiányos ivóvíz-utánpótlás. Nagyjából ezek azok a jellemzők, amelyek az Egyesült Arab Emírségek kormányát arra sarkallták, hogy esőfakasztó kutatási projektek tömkelegét támogassa anyagilag. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a Reading Egyetem kutatócsoportjának találmánya megoldással szolgálhat a szárazsággal küzdő ország számára – írja a CNN.


A kutatóknak figyelembe kellett venniük a terület sajátos klímáját. Az Egyesült Arab Emírségek esetében a természetes felhőrétegek nagy magasságokban helyezkednek el, a forró levegő miatt pedig az esőcseppek jellemzően földet érés előtt elpárolognak. A megoldás triviális, nagyobb esőcseppek kellenek, amelyek nem párolognak el.

Kétméteres drón monstrum

Fontos megjegyezni, hogy az esőcseppeknek is van elektromos töltésük. A szakemberek a felhők viselkedésének modellezése során rájöttek, hogy az eltérő töltésű esőcseppek nagyobb valószínűséggel egyesülnek egy termetesebb cseppé, mint azok a társaik, amelyek azonos töltéssel rendelkeznek. A kutatócsoport végül kifejlesztett egy drónt, amely a felhők közé repülve elektromos impulzusokkal fakasztana esőt a sivatagban. A drónok tesztelését hamarosan elkezdik Dubajban.

A kutatók a tesztekhez a négy darab, 2 méteres szárnyfesztávolságú drónt használnak. Mindegyik prototípust robotpilóta vezérli, üzemidejük nagyjából 40 perc. A méretes példányokat katapultokkal állítják repülési pályára.

A drónokat olyan szenzorokkal szerelték fel, melyek érzékelik a környezetük elektromos töltését, a hőmérsékletet és a páratartalmat. A Reading Egyetem kutatói a Bath Egyetem mérnökeivel karöltve olyan eszközöket fejlesztettek, amelyek elektromos impulzusokat bocsátanak ki magukból. Ezeket szerelték a drónokra.

A brit tudósok 1,5 millió dollárnyi támogatást kaptak az Emírségektől a projekt megvalósítására.

Ne hagyd ki!