Zöld-fekete-fehér Starbucks logó egy kávézón
Fotó: Shutterstock

Ezért nem lesz a Starbucks a szakszervezetek barátja

A Starbucks azt állítja, hogy a szakszervezet, amely a kávézólánc dolgozóit kívánja képviselni az Egyesült Államokban, több alkalommal is megfélemlítette az alkalmazottakat, sőt, a vevőket is.

A Starbucks két hivatalos panaszt is tett az amerikai munkaügyi hatóságnál, mert szerinte a szakszervezet, a Workers United jogellenes magatartást tanúsított az arizonai Phoenixben, és a coloradói Denverben tartott demonstrációk során.

Csúnyán beszéltek

A Starbucks panaszában azt állítja, hogy a Workers United ügynökei elállták az üzletek bejáratát, valamint fenyegetőztek és káromkodtak.

A Workers United képviselheti a Starbucks körülbelül 200 egyesült államokbeli üzletének dolgozóit, és ezt a jogot már nagyjából kéttucat helyen meg is szerezte.

A Workers United ügynökeinek magatartása testi épséget veszélyeztetető volt, súlyos érzelmi megrázkódtatást okozott, és jogtalanul beavatkozott az üzletmenetbe

– írja a Starbucks.

Odamondogatnak

A szakszervezet közleményében úgy reagált:

a Starbucks panasza a cég kétségbeesését tükrözi,

miután egyre több alkalmazottja kíván csatlakozni hozzájuk.

A Workers United korábban több mint 80 panaszt rögzített, amelyek a Starbucksot törvénytelen szakszervezet-ellenes lépésekkel vádolják, például a szakszervezetpárti alkalmazottak fenyegetésével illetve kirúgásával. A Starbucks tagadta a vádakat.

Rossann Williams, a Starbucks alelnöke az alkalmazottakhoz írt levelében úgy fogalmazott: azért tettek panaszt, hogy megvédjék partnereik testi és érzelmi épségét, és hogy világossá tegyék:

az a viselkedés, amelyet néhány szakszervezeti vezető tanúsít, nem elfogadható

és azt nem hajlandóak tolerálni.

Nemcsak a Starbucksnál, más nagy amerikai brandeknél is mozgolódnak újabban a szakszervezetek. Az elmúlt néhány hónapban az Amazon raktári munkásai és néhány Apple üzlet dolgozói is munkavállalói érdekképviselet létrehozására tettek kísérletet.


Ne hagyd ki!