Az amerikaiak is megtanulták a járványban, hogy mi az a hiánycikk
Fotó:123RF

Meghökkentő, hogy milyen árucikkekből van hiány az Egyesült Államokban

Nehéz elképzelni, de a járvány miatt még az Egyesült Államok lakosai is megtapasztalták, milyen érzés, ha bizonyos árucikkeket nem találnak a megszokott polcokon a megszokott boltokban. Magyarázat persze mindenre van.


A delta variáns a felelős

Még mindig sok termékből van részleges hiány országszerte, részben a koronavírus delta variánsa miatt, amelynek terjedése gyárleállásokat és munkaerőhiányt okoz. Ez nem csak azt jelenti, hogy nehezebb hozzájutni bizonyos termékekhez, hanem azt is, hogy ha van is belőlük, drágábbak a megszokottnál.

2020-ban, a járvány első hullámában több helyen akadozott az ellátás. A szokásosnál nehezebb volt hozzájutni tisztítószerekhez, fertőtlenítő kendőkhöz, szappanhoz és a papírtörlőhöz. Összeállításunkban a nem ennyire kézenfekvő hiánycikkeket mutatjuk be.

Hét meghökkentő hiánycikk és egy kínos késés

  1. Teniszlabdákhoz nehéz hozzájutni, legalábbis az ország egyes részein - számolt be a Vice. A játékosok online fórumokon panaszkodtak a teniszlabdák hiányára, és a Vice megerősítette a gyártókkal és a forgalmazókkal, hogy valóban hiány van. A Tennis Warehouse online kiskereskedő cég ügyfélszolgálatán azt mondták a lapnak, hogy a járvány miatt késik a szállítás, valamint a gyártóüzemekben a munkaerőgondok miatt visszaesett a termelés.
  2. A Burger King új csirkés szendvicsének bemutatása az év elején késett néhány középnyugati államban. Nem volt elég speciális savanyúság. A Whopperekhez van savanyúság, de ezek nagyon különleges, nagyobb, ropogósabb, pikánsabb savanyúságok - mondta Jim MacDonald, a michigani Burger King Grand Rapids üzemeltetési alelnöke. Valójában nem is a savanyúságok okoztak problémát, hanem a savanyúságos üvegek, amelyeket a jelek szerint nehéz volt beszerezni az ellátási lánc szakadozása miatt.
  3. A teniszezők nincsenek egyedül. A használt golflabdákat forgalmazó GolfBallsDirect szerint ebben a szezonban is nagy hiány van ebből a sporteszközből. Nemcsak a használt labdákból van hiány, amelyeket a forgalmazó visszavesz újrahasznosítására, hanem a nagyobb, ismertebb márkáknál is gondok vannak. Ez a 2020-as késések és gyárbezárások miatt van így, közölte a GolfBallsDirect a vásárlókkal a honlapján.
  4. Bár a McDonald's-nak nincs uborkaproblémája, a vállalat másfajta hiányban szenved: nics elég papírzacskó.
  5. Áprilisban a Starbucks alkalmazottai arra panaszkodtak, hogy üzleteikben hiány van poharakból, ízesített szirupokból és pékárukból.
  6. Hiány van a közkedvelt csirkeszárnyakból is, amit az amerikai Baromfitanács az elmúlt tél zord időjárásával indokolt. Ráadásul a kereslet meghaladta a kínálatot a világjárvány idején, ami szintén gondokat okozott az ellátásban.
  7. Júliusban a járványügyi hatóság ideiglenesen felfüggesztette a kutyák behozatalát több mint 100 olyan országból, amelyeket a kutyaveszettség szempontjából magas kockázatúnak minősített, például Kínát, Indiát és Oroszországot. Eközben a kutyák iránt nagy volt a kereslet a járvány idején, a bezártságban az emberek társra vágytak.

Az ellátási lánc akadozása, a gyárak leállása, a kikötők túlterheltsége, valamint a szállítási és munkaerőhiány miatt a kanapékra is többet kell várni a bútorboltokban. Egy kanapé normál körülmények között a megrendeléstől számított nyolc-tíz hét alatt érkezik meg. Most 25-35 hetet kellrá várni - mondta egy San Franciscó-i boltos.


Ne hagyd ki!