Az amerikai Kongresszusnak október 18-ig van ideje arra, hogy megszavazza az Egyesült Államok adósságplafonjának megemelését, mielőtt az államkincstár kifogyna a pénzből. Sokan úgy vélik, ez nem fog megtörténni. Philip Diehl, az USA Pénzverdéjének egykori igazgatója ismertette a gazdasági vészhelyzet esetén életbe lépő forgatókönyvet, amelynek főszereplője egy platinaérme.

Gyorstalpaló

Mielőtt kifejtenénk a formabontó vészmegoldást, vizsgáljuk meg, hogy pontosan miről is van szó. Az USA-ban törvény szabályozza a szövetségi kormány eladósodottságának maximálisan megengedett mértékét, ezt nevezik adósságplafonnak.

Abban az esetben, ha egy adott költségvetési évben a kongresszus több kiadást szavaz meg, mint amennyit a bevételek fedezni tudnak, akkor az Államkincstár államkötvények kibocsátásával kölcsönt vehet fel a különbség áthidalására. Az USA általában deficittel zárja a költségvetési éveket, így az eladósodottság évről-évre növekszik. Ha az államadósság megközelíti az adósságplafont, akkor a kongresszus megszavazhatja annak megemelését, ami lehetővé teszi, hogy az Államkincstár további hiteleket vegyen fel az USA folyamatos fizetőképességének biztosítása érdekében.

Az adósságplafon szintje 2013. május 19 óta nem változott, jelenleg 16 394 milliárd dollárra tehető. Egy kivétel volt, a 2013. október 17. és 2014. február 7. közötti időszak, amikor a fizetésképtelenség elkerülése érdekében, úgy ahogy van, ideiglenes eltörölték az adósságplafont. Most hasonló helyzetben van az USA, ugyanis október 18-án az államkincstár kifogyhat a pénzből. A probléma ott kezdődik, hogy az adósságplafon megemelésének megszavazása és törvénybe iktatása hetekbe telhet, az idő viszont vészesen fogy. Philip Diehl, az Egyesült Államok Pénzverdéjének (US Mint) egykori igazgatója elmondta az Axios-nak, hogy vészhelyzet esetén hogyan mentenék meg az ország gazdaságát és hidalnák át a köztes állapotot.

The eagle of freedom

Nem húzzuk tovább az időt: egy ezer milliárd dollár értékű platina érméről van szó.

Bizony, egyetlen darab érme mentheti meg az USA-t. A pénzverde jelenleg is gyárt platinaérméket, amelyeken a jól ismert, szabadságot jelképező sas található. Diehl kifejtette, hogy rengeteg platina áll rendelkezésükre, és egy kisebb módosítással, elsősorban a címlet megváltoztatásával, néhány órán belül elő tudják állítani az egybillió dollár értékű platinaérmét. Ha ez megtörténik, akkor helikopterrel pillanatokon belül átszállítják a New York-i Szövetségi Jegybankba, ahol letétbe helyezik.

A jegybank, miután megkapta az érmét, ezermilliárd dollárt jóváír a Pénzügyminisztérium számláján, ami nem számít bele az államadósságba.

És Voilà, egybillió dollárral meg is emeltük az adósságplafont anélkül, hogy az inflációt befolyásoltuk volna.

-mondta Diehl.

Egybilli\u00f3 doll\u00e1rt \u00e9r\u0151 sasos platina \u00e9rme illusztr\u00e1ci\u00f3ja

A kép illusztráció.

Fotó: Aïda Amer/Axios

Tényleg ennyire egyszerű?

A billió dolláros érme megalkotása teljesen legális, bár valószínűleg jó néhány bíróság megtámadná a döntéshozókat. Politikailag azonban már más a helyzet.

A Demokrata Párt könnyedén megemelhetné az adósságplafont, de ezt politikai okokból egyelőre nem hajlandó megtenni. A demokraták ugyanis azt akarják, hogy a republikánusok viseljék a következményeit az általuk felhalmozott adósságoknak és költekezéseknek.

Mindezek mellett valószínűleg sok hátránya lenne az érmének. Nemcsak aláásná az amerikai pénzügyi rendszer iránti bizalmat, de a jegybankot, a szövetségi tartalék rendszerét is magas tétű politikai csatába vonná be.

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere ellenzi az érme bevezetését, és úgy véli, a kongresszusnak meg kellene mutatnia, hogy a világ számíthat arra, hogy Amerika kifizeti adósságait. Hamarosan jön a szavazás, akkor minden kiderül.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!