Futurisztikus város a jövőben

Álomvárossal intene be a kapitalizmusnak a milliárdos, mutatjuk a terveket

Vannak olyan milliárdosok, mint Elon Musk és Jeff Bezos, akik az űrkorszakot akarják elhozni, és vannak olyanok, akik egy kicsit földhözragadtabbak. Az utóbbiak táborába tartozik Marc Lore, aki „csak" egy új várost akar építeni.Az amerikai álom

Marc Lore, aki a Walmart topvezetőjeként szerezte vagyonát, ambiciózus célt tűzött ki: 400 milliárd dollárból, átszámítva nagyjából 120 ezer milliárd forintból egy új várost fog építeni, amely ötmillió embernek biztosítana otthont. Lore a napokban tette közzé a Telosa nevet viselő futurisztikus város első terveit. A 150 ezer hektáros város tervezete ökobarát építészetet, fenntartható energiatermelést és olyan vízrendszert ígér, amely ellenáll a legnagyobb szárazságoknak is. Az úgynevezett „15 perces várostervezés" lehetővé teszi a leendő lakosok számára, hogy negyedórán belül eljussanak a munkahelyükre, az iskolába és egyéb létesítményekbe az otthonukból.

Az egyelőre még nem dőlt el, hogy Telosa hol fog felépülni, de a tervezők Nevadában, Utah-ban, Idaho-ban, Arizónában, Texasban és az Appalache -vidéken vizsgálják a potenciális területeket. A beköltözés tervezett időpontja 2030.

Egyenlő kapitalizmus?

Telosa hivatalos honlapján már megtalálhatók a város futurisztikus fantáziarajzai, amelyeket a Bjarke Ingels Group (BIG) építészeti cég tervezett. A fosszilis tüzelőanyagokkal hajtott járművek ki lesznek tiltva a városból, a lakosokat önvezető járművek fogják szállítani. Legalábbis a képekből erre lehet következtetni. Egy másikon egy hatalmas felhőkarcoló figyelhető meg, ez az Equitism tower, azaz Egyenlőség torony nevet viseli. Lore szerint a „szerencsés" terület értéke idővel nőni fog, elérheti az egybillió dollárt is. Arra számít, hogy a városhoz évente 50 milliárd dollár fog befolyni, ebből finanszíroznák az egyenlő egészségügyi ellátást, az oktatást, a közbiztonságot, a közlekedést és a parkok tisztaságát. Lore ezt nevezi „Equitismn"-nek, azaz egyenlőségnek, amivel a kapitalizmusnak intene be. A honlap szerint a város befogadó, fair és nyitott lesz.

Új társadalmi modell

A projekt szervezői elmondták, hogy a szükséges tőke magánbefektetők, filantrópok, szövetségi és állami támogatások, valamint gazdasági fejlesztési támogatások segítségével fog összejönni.

A projekt az innovatív várostervezés mellett átlátható államvezetést ígér, amelyet új társadalmi modellként aposztrofált. Továbbá a város lehetővé tenné a lakosok számára, hogy "részt vegyenek a döntéshozatali és költségvetési folyamatokban".

Leendő szellemváros?

Bár elég extravagánsan hangzik, nem Marc Lore az egyetlen, akinek eszébe jutott, hogy építeni kellene egy új várost. Sajnos azonban ezek az indíttatások nem mindig sülnek el jól, amelyet Kína remekül példáz. A 2000-es évek közepén ugyanis komoly ingatlanpiaci spekuláció indult el a kommunista államban. De nevezhetjük ingatlanpiaci boom-nak is. A lényeg, hogy ekkoriban a kínai államvezetés gigantikus beruházásokból egész városokat építtetett a végeláthatatlan ázsiai földekre. A gond akkor kezdődött, amikor szinte senki nem akart az említett „poliszokba" költözni. Végül szinte az összes újonnan épített város üresen maradt, amelyekre ráaggatták a kísérteties „szellemváros" jelzőt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt években egyre többen szavaztak bizalmat a szellemvárosoknak, így elindult egyfajta benépesítés, de a területek jelentős része továbbra is lakatlan. Kérdés, hogy vajon mi lesz Telosia sorsa? Szellemváros lesz, vagy egy utópikus paradicsom?

Ne hagyd ki!