A szenvedélyek is izzanak Dunaújvárosban

Már fél tucat olyan cég is lehet, amely felszámolást kért az ISD Dunaferr Zrt. ellen, mert a dunaújvárosi vasmű nem fizetett határidőre.


Az alapanyag csak csordogál, a termelés 30 százalékon megy, befektető pedig a korábbi hírekkel ellentétben nincs a láthatáron. A szakszervezet kirúgott vezetői továbbra sem tehetik be a lábukat az üzem területére, idei béremelés pedig szóba sem került a cég rossz helyzete miatt. Az viszont pozitív fejlemény, hogy a februári utolsó munkanapon, azaz pénteken a cég kifizette a dolgozóknak a januári bérből még ki nem fizetett részt. Ez a törvénysértő gyakorlat, mármint hogy két részletben adnak fizetést, már október óta minden hónapban megismétlődik, írja a 24.hu.

A dolgozók attól tartanak, ilyen rossz helyzetben legfeljebb a csoda mentheti meg őket a felszámolástól.

A lap úgy tudja, a nagyolvasztóműben kokszellátási zavarok vannak, mert a Dunaferr nem fizet a kokszért és ezzel függ össze, hogy február elején végrehajtás indult a cég ellen. Az Opten adatbázisa szerint február 4-én rendelték el a végrehajtást.

Az orosz-ukrán tulajdonban lévő, de tulajdon és irányítási viszonyaiban is egyre ziláltabb Dunaferr a sajtómegkeresésekre nem reagált.

Múlt és jelen

Bár Dunaújváros nem az egyetlen „szocialista város", amelyet az erőteljes iparosítás révén indult hirtelen növekedésnek, és vált rövid idő alatt meghatározó tényezővé a magyar gazdaságban, viszont a maga nemében talán egyedülállóan szoros szimbiózis alakult a város és a gyár között, írta korábban a portfolio.hu.

A vasmű helyzete nemcsak a város, hanem a térség foglalkoztatását is befolyásolja. Dunaújváros munkaerőpiaci vonzáskörzete nemcsak a közvetlenül város mellett lévő, hanem nagyjából egy 15-20 km-es körben elhelyezkedő településekre is kiterjed, a Fejér megyei területek mellett részben Tolna (Dunaföldvár) és Bács-Kiskun megyébe is átnyúlva. A fénykorban 13, most valamivel több mint 4 ezer dolgozója van a cégnek.


Ne hagyd ki!