Megmenülhet a Dunai Vasmű, óvatosan beszél a lehetséges kérő
Fotó: Shutterstock

Óvatosan fogalmaz a Dunaferr lehetséges megmentője

Ígéretes együttműködés lehetőségét fogalmazták meg a Dunaferr Zrt.-vel kapcsolatban a társaság lehetséges kérője, az angol Liberty Steel Group vezetői a Világgazdaságnak adott interjúban.


Közvetlen prioritásunk, hogy a Dunaferr-rel együttműködve megvédjük a vasműt az esetleges károktól, és elősegítsük, hogy képzett és elkötelezett alkalmazottai biztonságos környezetben dolgozhassanak. Szakértői csapatot küldtünk a Dunaferr-rel való bértárgyalásra és az újraindítás érdekében, idővel pedig véleményt nyilvánítunk arról, hogyan biztosítható hosszú távon a vállalat fenntartható működése

– közölte a Világgazdasággal Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke.

A britek a felszámolás alá került, ám megfelelő kézben vélhetőleg gazdaságosan működtethető dunaújvárosi társaság további üzemeltetésére vállalkoznának. A lap kérdéseire Ajay Aggarwal, a Liberty Steel Group európai elnöke és Sandip Biswas, a Liberty Primary Steel vezérigazgatója válaszolt a Dunaferr kettes számú nagyolvasztójának hétfői újraindításakor tartott eseményen.

A vezérigazgató azt mondta, a Liberty vállalta, hogy segít stabilizálni a vasmű működését és garantálja a dolgozók biztonságát. Kezdetben az európai üzemeiből nyersanyagot szállított a Dunaferrnek, majd bérgyártási szerződés kötésével segítette elő a folyamatos üzletmenet fenntartását. Azóta segített a 2022 novemberében leállított kettes kohójának az újraindításában is, stabilizálta a kokszoló működését, és gondoskodott a fenntartható nyersanyagellátásáról. Felállított a Liberty csoporton belül egy szakértői csapatot, amely Ausztráliából, az Egyesült Arab Emírségekből, a Cseh Köztársaságból, Romániából, illetve az Egyesült Királyságból érkező üzemeltetési és műszaki szakemberekből áll. Tagjai szorosan együttműködtek a felszámolóval és a Dunaferr szakembereivel a legjobb és legbiztonságosabb műszaki megoldások megvalósítása érdekében. Az angol cég vezetőire mély benyomást tett a vállalat vezetőségének és műszaki csapatának elkötelezettsége, lojalitása és képességei, akik nagyfokú professzionalizmusról és lelkesedésről tettek tanúbizonyságot az üzem újraindítása során.

Ám további intézkedésekre lesz szükség a vasmű hosszú távon fenntartható jövőjének biztosításához.

Ezek segítenek megmenteni több ezer munkahelyet az üzemben, az alkalmazottak családjai, a helyi közösség és az egész régió érdekében, amelyek a Dunaferr fennmaradásától függenek. A vezérigazgató úgy látja, hogy a felszámoló, a Dunaferr csapata és az üzem többi érdekeltje támogatásával az üzem tovább fog fejlődni, és ismét a helyi, nemzeti és európai gazdaság nagy értékévé válik.

A vezérigazgató kifejtette, a vállalat közvetlen célja, hogy együttműködjön a felszámolóval és a Dunaferr csapatával a sikeres és biztonságos újraindítás és az acélgyártás helyreállítása érdekében. Ha ez megtörténik, akkor a megfelelő stratégiával az üzem pozitív jövő elé nézhet, és idővel átállhat az acélgyártás fenntarthatóbb formáira.

Ajay Aggarwal, a cég európai elnöke arról beszélt, hogy a Liberty a vállalkozás egésze életképességének a biztosítására összpontosít. A megállapodás pénzügyi vonatkozásait nem fogja kommentálni. A prioritás az, hogy a Dunaferr csapatával együttműködve az üzemet megvédjék a további károktól. Idővel véleményt fognak nyilvánítani arról, hogyan lehet a legjobban biztosítani a hosszú távon fenntartható üzletmenetet.

The Conversation

Ne hagyd ki!