Megmenekülhet a magyar acélgyártás központja, a dunaújvárosi vasmű
Fotó: Shutterstock

Felszámolják, de így megmenekülhet a Dunaferr

Ideiglenes vagyonkezelőt jelöltek ki az ezer sebből vérző dunaújvárosi vállalathoz, amely egy új piaci befektető bevonásával még megmenekülhet.


Hivatalból elrendelte az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolását a Fővárosi Törvényszék. A bíróság már kedden intézkedett az eljárás megindításáról azt követően, hogy hatályba lépett a kormány vonatkozó rendelete. A Magyar Közlönyben közzétett rendeletben ugyan nem említik meg név szerint a vállalatot, de a szöveg alapján elég egyértelmű, hogy a szabályok a cégre vonatkoznak.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt számos ponton módosítja:
a „(1) A Ctv. 84. § (1) bekezdését azzal a kiegészítéssel kell alkalmazni, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég
a) több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, ésb) az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot,a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását. Továbbá (2) a végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.”


A dunaújvárosi vasműre igaz mindkettő feltétel, a Dunaferr legutóbb 2021. július 7-én tett közzé beszámolót a 2019-es évéről. Ez 524 nap, ami több, mint a rendeletben megszabott négyszáz nap. A 2020-as és a 2021-es üzleti évét még nem ismerjük, valamint az árbevétele 2019-ben 288 milliárd forint volt, vagyis a tízmilliárd forintos határ felett áll.

A Portfolio azt írta: a rendelet , azon túlmenően, hogy lehetőséget ad a felszámolási eljárás megindítására ( ez közben megtörtént) a bajba került cégnél, arra is alkalmas lehet, hogy a társaság egy új piaci befektető bevonásával megmeneküljön. A lap érdeklődésére korábban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megerősítette, hogy egy, az acéliparban érdekelt cégcsoport, a brit-indiai Liberty Steel érdeklődik vevőként a dunaújvárosi gyár iránt.

A régóta csődközeli helyzetben lévő Dunaferr vezetése a múlt héten még 12 milliárd forintos kormányzati segítségben reménykedett. A vasmű egyik kohója augusztus, a másik november óta nem működik, a hét elején a kokszolót is elkezdték leállítani. Ezt később nem lehet újraindítani, ha megtörténik, a gyár hengerműve alapanyag nélkül marad. Hétfőn arról érkezett hír, hogy a dolgozók munkabérének csak egy részét tudta kifizetni a vállalat. Mindent összevetve alapvetően a magyar acélipar sorsa és nagyjából 20 ezer ember megélhetése a tét a régióban.

Ne hagyd ki!