A Litecoin árfolyama jelentősen kilőtt, amikor szárnyra kaptak a hírek, hogy az amerikai boltlánc, a Walmart hivatalos fizetőeszközént elfogadta az említett kriptovalutát. Egy probléma volt csak: a híresztelés hamisnak bizonyult.A hír ereje

Mielőtt pálcát törnénk bárki felett, a hír, amely szerint a Walmart minden digitális üzletében elfogadja a Litecoin-t, mint fizetőeszközt, egy hiteles, hivatalos csatornán keresztül érkezett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a sajtótájékoztató hogyan jutott el egészen a GlobeNewswire-ig. A GlobeNewswire egy olyan szolgáltatás, amely kifejezetten a hivatalos sajtótájékoztatók terjesztésére szakosodott. A Walmart később figyelmeztette az amerikai sajtóorgánumokat, hogy félreértésről van szó, de már késő volt. A nagyobb hírportálok és sajtóügynökségek lehozták a Litecoin elfogadásának hírét, ami jelentősen befolyásolta a valuta árfolyamát.

Pump and dump?

A Walmart-os incidens előtt egy darab Litecoin ára 174 dollár körül mozgott, ami egészen 236 dollárig ment fel, amikor berobbant a hír. A helyzet valamelyest rendeződött, így most 180 dollárba kerül egy valuta. Egyelőre nem tudni, ki áll az akció mögött.

A sajtótájékoztató első ránézésre megbízhatónak tűnt. A Walmart vezérigazgatóját és a Litecoin alapítóját is idézte, és jóformán csak a sajtókapcsolati e-mail cím utalt átverésre. Utóbbi ugyanis egy olyan webtartományra mutatott, amelyet csak a múlt hónapban jegyeztek be, a címre küldött levelek pedig rendre hibára futottak.

Az átverésről a CNBC rántotta le a leplet, amikor a portál munkatársai információt kértek a Walmart képviselőitől, akik közölték, hogy az egész egy nagy kamu. Egyebek között a CNBC is lehozta az álhírt.

Elképzelhető, hogy a Walmart egy hacker áldozata lett, aki valószínűleg nagyot kaszált az árfolyamemelkedéssel, és vélhetően a csúcson tetemes mennyiségű valutától szabadult meg. Ezt nevezik pump and dump-nak, erről korábban mi is írtunk, EBBEN A CIKKÜNKBEN.Mindenesetre érdemes óvatosan kezelni ezeket a híreket, ami nem lesz egyszerű, ha már a vállalatok hivatalos közleményeiben sem bízhat az ember.

The Conversation

Friss

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Durván betett a járvány a kisboltoknak

A fővárosi utcákat járva úton-útfélen találkozhatunk bezárt kisboltokkal. Most kiderült, országosan mennyien húzták le a rolót.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Szakma nélkül is meg lehet keresni bruttó 300 ezret Magyarországon

A KSH adatai szerint átlagosan akár bruttó 300 ezer forintot is lehet keresni egyes, szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokkal.

A rakodómunkás is kaphat bruttó 300 ezret

Frissítette a foglalkozásokra bontott kereseti statisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokhoz 26 munkakört soroltak, közülük a legjobban rakodómunkásként és ablaktisztítóként lehet keresni, miután átlagosan bruttó 300 ezer forintos kereset jár érte – derül ki a KSH statisztikáit ismertető 24.hu cikkéből.

A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásoknál amúgy 221 ezer forint az átlagkereset, legrosszabbul pedig kubikosként lehet keresni (149 ezer forint).

A KSH legfrissebb, júniusra vonatkozó adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 290 200 forint volt. Erről ebben a cikkben írtunk.

Mennyit keres egy napszámos?

Egy napszámos az északkeleti országrészben ugyan még csak 8-10 ezer forint körüli napi bért keres, az ország középső és nyugati részében azonban már napi 10-12 ezer forint alatt senki nem megy a földekre, de nem ritka a 15 ezer forint körüli napszám sem, és mindez a nem szakképzett munkaerőre vonatkozik – nyilatkozta júliusban a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Jövőre havi félmillióra nőhet az átlagkereset

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Noha a 25 éven aluliak szja-mentessége és a családi adókedvezmény várható visszatérítése nem jelenik meg a bruttó bérstatisztikában, a nettó béreket jelentősen megdobják.

Fotó: Marketing Summit

Az idei Marketing Summit elegánsan helyezte fel a szakmát a felső polcra

A 31. Marketing Summit szervezői a postcovid kesergés helyett 21-re húztak meglehetősen impozáns pakliból lapokat. Úgy tűnik, ezúttal is a merészeket illeti a siker és szerencse...

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!