A Litecoin árfolyama jelentősen kilőtt, amikor szárnyra kaptak a hírek, hogy az amerikai boltlánc, a Walmart hivatalos fizetőeszközént elfogadta az említett kriptovalutát. Egy probléma volt csak: a híresztelés hamisnak bizonyult.A hír ereje

Mielőtt pálcát törnénk bárki felett, a hír, amely szerint a Walmart minden digitális üzletében elfogadja a Litecoin-t, mint fizetőeszközt, egy hiteles, hivatalos csatornán keresztül érkezett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a sajtótájékoztató hogyan jutott el egészen a GlobeNewswire-ig. A GlobeNewswire egy olyan szolgáltatás, amely kifejezetten a hivatalos sajtótájékoztatók terjesztésére szakosodott. A Walmart később figyelmeztette az amerikai sajtóorgánumokat, hogy félreértésről van szó, de már késő volt. A nagyobb hírportálok és sajtóügynökségek lehozták a Litecoin elfogadásának hírét, ami jelentősen befolyásolta a valuta árfolyamát.

Pump and dump?

A Walmart-os incidens előtt egy darab Litecoin ára 174 dollár körül mozgott, ami egészen 236 dollárig ment fel, amikor berobbant a hír. A helyzet valamelyest rendeződött, így most 180 dollárba kerül egy valuta. Egyelőre nem tudni, ki áll az akció mögött.

A sajtótájékoztató első ránézésre megbízhatónak tűnt. A Walmart vezérigazgatóját és a Litecoin alapítóját is idézte, és jóformán csak a sajtókapcsolati e-mail cím utalt átverésre. Utóbbi ugyanis egy olyan webtartományra mutatott, amelyet csak a múlt hónapban jegyeztek be, a címre küldött levelek pedig rendre hibára futottak.

Az átverésről a CNBC rántotta le a leplet, amikor a portál munkatársai információt kértek a Walmart képviselőitől, akik közölték, hogy az egész egy nagy kamu. Egyebek között a CNBC is lehozta az álhírt.

Elképzelhető, hogy a Walmart egy hacker áldozata lett, aki valószínűleg nagyot kaszált az árfolyamemelkedéssel, és vélhetően a csúcson tetemes mennyiségű valutától szabadult meg. Ezt nevezik pump and dump-nak, erről korábban mi is írtunk, EBBEN A CIKKÜNKBEN.Mindenesetre érdemes óvatosan kezelni ezeket a híreket, ami nem lesz egyszerű, ha már a vállalatok hivatalos közleményeiben sem bízhat az ember.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Túl sok a THC az itthon kapható bio kender tea egyik tételében, visszahívták

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Austin Distel on Unsplash

Jelzésértékű a MNB alacsonyabb kamatemelése

Hiába a brutális alapanyag-, és elsősorban energiadrágulás, illetve a méretes élelmiszerpiaci áremelkedés, a jegybank már lassít.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!