A világ egyik legnagyobb befektetési tanácsadó vállalata, a Vanguard Csoport 1000 dolláros jutalmat kínál minden dolgozójának, aki beadatja magának a koronavírus elleni vakcinát.


Az amerikai nagyvállalatok egyre jobban aggódnak a koronavírus delta variánsának rohamos terjedése miatt. Az elmúlt napokban, hónapokban számos cég komoly biztonsági és oltásra ösztönző intézkedéseket vezetett be. A Microsoft a Google és a Blackrock vagyonkezelő például senkit nem enged be az irodáiba, hacsak nincsenek beoltva, de a Walmart és az Uber is noszogatja az alkalmazottjait, hogy vegyék fel a vakcinát. A Vanguard egy kicsit tovább vitte az ösztönzést. Mind a 16500 dolgozójának ezer dolláros jutalmat kínál, amelyre azok a dolgozók lesznek jogosultak, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták az oltást. A cég vezetése hisz abban, hogy a vakcina a lehető legjobb módja a vírus megállításának. A dolgozóknak októberig van lehetőségük bizonyítani az említett feltétel meglétét.

Pro és kontra

A Vanguard döntése az Egyesült Államok oltási kampányának lelassulása és a koronavírus-járvány burjánzása kellős közepén született meg. Az USA járványügyi hivatala nemrégiben azzal a javaslattal állt elő, hogy vissza kellene hozni a kötelező beltéri maszkviselést, amely alól a beoltottak sem képeznének kivételt. New York állam vezetése pedig azt szeretné elérni, ha az éttermekbe, konditermekbe és úgy összességében bármilyen beltéri helyiségbe, ahol valamilyen szolgáltatásnyújtás zajlik, szeptembertől csak beoltott vásárlók mehessenek be.

Viszont egyes szakszervezetek súlyos kritikákkal illették az előbb említett vezetői döntéseket, javaslatokat, mondván, hogy azok sértik a munkavállalók jogait. Ezen a héten az Egyesült Élelmiszeripari és Kereskedelmi Munkavállalók Nemzetközi Szakszervezete kritizálta az államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzemét, a Tyson Foods-ot a szigorú vakcinapolitikája miatt. A szakszervezet szerint a vakcinák egyelőre csak vészhelyzeti jóváhagyással rendelkeznek, így nem lehet erre alapozni a munkavállalók jogviszonyát.

Nem lehet csak úgy kijelenteni, hogy „fogadd el a döntésünket, vagy hagyd el a vállalatot"

-fogalmazott Mark Perrone, a szakszervezet elnöke, aki hamarosan tárgyalásokat kezdeményez a Tyson Foods-al, hogy megbizonyosodjon róla, hogy nem sérültek a munkavállalók jogai.


The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!