Az Amazon bejelentette, hogy 750 ezer egyesült államokbeli dolgozójának állja az egyetem elvégzésével járó költségeit. A cég egyetlen feltételt fogalmazott meg.Nemes gesztus

Az Amazon blogposztjának tájékoztatása szerint azok lesznek jogosultak a támogatásra, akik minimum 90 napja a vállalatnál dolgoznak. Így az a 400 ezer dolgozó is számíthat a költségtérítésre, akik a pandémia alatt csatlakoztak a céghez. Az Amazon összesen 1,2 milliárd dollárt, átszámítva nagyjából 360 milliárd forintot különített el az akcióra. A piaci gigász az egyetemi oktatás mellett az érettségit és az angol nyelvtanfolyamokat is támogatni fogja, illetve további 300 ezer dolgozónak ingyenes továbbképzéseket biztosít a következő négy évben. A kereskedelmi óriás korábban is finanszírozta a munkavállalói tanulmányait, de eddig csak azok számíthattak segítségre, akik már minimum egy éve a cégnél dolgoztak. További változás, hogy a vállalat előre megfinanszírozza a képzéseket. Az Amazon „ösztöndíja" több száz egyesült államokbeli oktatási partnerénél felhasználható lesz, de a posztból nem derült ki, hogy pontosan melyeknél.

Az Amazon immáron az USA legnagyobb munkahely-teremtője, és tisztában vagyunk vele, hogy a csapatunk ingyenes készségfejlesztésébe való befektetés óriási hatással lehet az ország családjainak százezreire.

-mondta Dave Clark, a vállalat egyik vezető tisztségviselője.

Nincsenek egyedül

Az Amazon nagylelkűsége a Walmart és a Target üzletpolitikájára emlékeztet A Walmart a múlt hónapban jelentette be, hogy finanszírozni fogja a munkavállalói tandíjait és tankönyveit, amelyre nagyjából 1,5 millió ember lesz jogosult. A Target 340 ezer dolgozó egyetemi tanulmányait vállalta magára.

A cégeket nemcsak az emberbaráti szeretet vezérli, ugyanis az USA-ban és számos más országban is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Magyarul így akarják becsalogatni a leendő dolgozókat.

Az Amazon egyesült királyságbeli ágazata például már a pontos melósokat is díjazza. Az 50 fontos bónuszra azok jogosultak, akik minden nap időben megjelennek, nem késnek, és hiánytalanul végig is viszik az aktuális hét összes kiadott műszakját. Ráadásul nemrég 1000 fontos (405 ezer forint) belépési bónusszal csábította leendő raktári dolgozókat.

"Kellemes" munkakörnyezet

Az Amazont, ahogyan sok más helyen, úgy az Egyesült Királyságban is rengetegen kritizálják, főleg az embertelen munkakörülményekre panaszkodnak. Márciusban a Unite szakszervezet még egy külön forródrótot is létrehozott, amelyen az Amazon dolgozók bejelenthetik, ha valamilyen sérelem érte őket a munkahelyükön. Továbbá felszólította az Amazont, hogy engedélyezze a munkavállalóinak szakszervezetek létrehozását, illetve, hogy több pénzt osszon vissza nekik a cég gigantikus bevételeiből. A Union úgy jellemezte az Amazonnál uralkodó munkakörülményeket, mint Charles Dickens találkozását a 21. századdal. A szakszervezet narratívájában valószínűleg Ebenezer Scrooge szerepét az Amazon játssza.

Felröppentek hírek (a dolgozóktól), melyek szerint az alkalmazottaknak sokszor futva kell az illemhelyre menniük, hogy ne csússzanak ki a szünetükből, de az sem ritka, hogy üdítős palackokba vizeljenek a hosszú sorok miatt. És ez csak néhány az Amazont ért bírálatok sorában.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!