Ethereum kriptovaluta fantáziarajza
Fotó: Unsplash

Kim Kardashian olyasmibe nyúlt, amibe nem kellett volna

Kim Kardashian példája remekül mutatja, hogy a hatóság szemében semmit sem jelent az, hogy az embert 251 millióan követik Instagramon. Sőt, jelen esetben még súlyosbító tényezőnek is bizonyult.Egyelőre nincs bajban

Charles Randell, a brit pénzügyi szektor magatartási normáinak betartatását felügyelő Financial Conduct Authority (FCA) vezetője kemény kritikával illette a több mint 250 millió Instagram követővel rendelkező amerikai reality sztárt. Történt ugyanis, hogy Kim Kardashian egy fizetett promócióban megosztott egy kriptovaluta hirdetést a gigantikus követőtáborával. Kardashian az Ethereum Max nevet viselő valutát népszerűsítette azzal a sokatmondó kérdéssel, hogy „srácok, ti is szeretitek a kriptókat????". Bár a híresség posztja egyelőre nem bizonyult törvénysértőnek, Randell szerint óriási károkat okozhatnak a hozzá hasonló befolyásos influenszerek a kriptovalutákkal kapcsolatos spekulációikkal. Kardashian ugyanis azt nem tüntette fel a promóciójában, hogy az Ethereum Max csupán egy hónapja létezett, ráadásul a token fejlesztőinek kilétét is homály fedi. Azt is „elfelejtette" megemlíteni, hogy a reklámozott tokennek semmi köze nincs a világ második legnagyobb kriptovalutájához, az Ethereumhoz.

Régi módszer új köntösben

Charles Randell hozzátette, egyelőre nem tudja megállapítani, hogy az Ethereum Max átverés-e, avagy sem, de véleménye szerint Kardashian a világ eddigi legnagyobb elérésű pénzügyi promócióját hajtotta végre, a középpontban egy kétes hátterű kriptovalutával. Randell kifejtette, hogy a csalók előszeretettel fizetik le az influenszereket egy kis plusz elérésért cserébe.

A módszerük viszonylag egyszerű. Létrehoznak egy értéktelen kriptovalutát, jól bevásárolnak belőle, majd felbérelnek egy influenszert, aki elhinti a követői között a valuta hírét. A követők közül sokan bizalmat szavaznak a valutának, aminek az árfolyama ezáltal megugrik. Ebben a pillanatban az alapítók gyorsan megszabadulnak a tokenjeiktől, így a valuta értéke bezuhan. Az alapítók jól megszedik magukat, az átvert befektetők pedig elbukják a befektetett pénzüket. Ez az úgynevezett „pump and dump".

Randell arra is kitért, hogy a véleményvezérek sok esetben olyan kriptovalutákat hirdetnek, amelyek nem is léteznek. Mindegy az, csak fizessenek. Hozzátette, hogy az influenszerek ezekkel a reklámokkal a gyors meggazdagodás téveszméjét népszerűsítik. Valós problémáról van szó, ugyanis a szóban forgó tokeneket semmilyen felügyeleti szerv sem szabályozza, így a pórul járt befektetők túl sok mindent nem tehetnek a pénzük visszaszerzése érdekében.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan állapíthatod meg, hogy egy valuta valódi értéket képvisel-e, vagy átverésről van szó, KATTINTS IDE.

Ne hagyd ki!