Kibertámadók több mint 610 millió dollárnyi, azaz közel 183 milliárd forintnyi kriptovalutát loptak el a különböző blokklánc hálózatok összekötésére szakosodott Poly Network vállalattól - adta hírül a CNBC.A Poly Network egy Twitter bejegyzésben erősítette meg a támadást, amelyben jelezte tárgyalási szándékát, illetve felszólította a hackereket, hogy adják vissza a feltört eszközöket.

A világ legnagyobb kripto-lopása

A hackerek a vállalat hálózatának sebezhetőségét kihasználva lopták össze a tetemes összeget, majd a megszerzett kriptovalutákat azonnal elkezdték szétküldeni különböző digitális pénztárcákba. A vállalat figyelmeztette a támadókat, hogy tettük súlyos gazdasági bűncselekménynek minősül, és komoly hajtóvadászat indult utánuk, így bölcsebb lenne, ha felvennék a kapcsolatot a céggel, és kidolgoznának egy megoldást.

A SlowMist kibervédelmi vállalat szakemberei idő közben azonosították a támadó virtuális postaládáját, IP címét és digitális „ujjlenyomatát". A Poly Network az eddig visszafejtett adatok alapján felhívta az összes kripto-tőzsde figyelmét, hogy blokkolják a bűncselekményhez köthető digitális pénztárcák tranzakcióit. A Tether szakemberei már cselekedtek is, így 33 millió dollár értékű kriptovalutát sikeresen befagyasztottak. A világ egyik legnagyobb kereskedelmi platformjának, a Binance-nek a vezérigazgatója, Changpeng Zhao közölte, tisztában vannak a támadással és annak súlyosságával, már dolgoznak az ügyön a kibervédelmi partnereikkel, de semmilyen garancia nincs a hackerek nyakon csípésére és az ellopott összeg visszafejtésére.

Nagy a baj

A szakértők szerint egy régóta tervezett és összehangolt támadásnak esett áldozatul a Poly Network. A dolog pikantériája, hogy a vállalat a különböző blokklánc hálózatokat kötött össze a pénzügyi tranzakciók gördülékenyebb megvalósítása érdekében, így a támadók rengeteg, eltérő típusú kriptovalutához férhettek hozzá.

A blokklánc hálózatokra épülő digitális pénzügyi tranzakciókat és alkalmazásokat (DeFi) érintő támadások során idén már több mint 361 millió dollárral gazdagodtak a világ hackerei.

A DeFi-hez köthető támadások egyre gyakoribbak, amelyek az összes idei kriptovaluta-hackelések 54 százalékát teszik ki. Összehasonlításképp tavaly egész évben a támadások csupán három százaléka érintette a DeFi hálózatokat.

The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!