A kék-piros-fehér színű csillagos észak-koreai zászló, az ország hackerei rengeteg kriptovalutát loptak el 2021-ben
Forrás: Pixabay

Az észak-koreai hackerek pofátlanul szétlopták a világot 2021-ben

A kommunista diktatúra hackerei történetük legsikeresebb évét tudhatják maguk mögött.A kibertér katonái

A Chainalysis kriptovaluta-adatszolgáltató cég friss elemzéséből kiderült, hogy az észak-koreai hackerek tavaly legalább hét kibertámadást indítottak különböző kripto-platformok ellen, amelyek során összesen 400 millió dollárnyi, átszámítva nagyjából 124 milliárd forintnyi tokent loptak el.

2020 és 2021 között az Észak-Koreához köthető kibertámadások száma négyről hétre ugrott, az ezekből származó hackelések értéke 40%-kal nőtt. Miután Észak-Korea hozzájutott az ellopott forrásokhoz, gondos pénzmosási folyamatokba kezdett, hogy eltitkolja tettét és átváltsa a valutákat

-olvasható a jelentésben.

A Chainalysis nem nevezte meg az áldozatokat, de az kiderült, hogy elsősorban befektetési cégek és központosított tőzsdék érintettek az ügyben.

Valamit terveznek

A tavalyi támadások nagy részét valószínűleg a Lazarus Group hajtotta végre. Az Egyesült Államok állítása szerint a Lazarus Észak-Korea hírszerzésének irányítása alatt áll. Az USA tavaly három programozót azonosított, akiket azzal vádolt, hogy az észak-koreai kémszolgálatnak dolgoznak, és összesen több mint 1,3 milliárd dollárral károsítottak meg bankokat, vállalatokat és Hollywood-i filmstúdiókat.

Az ENSZ észak-koreai szankciókat figyelő szakértői testülete arra gyanakszik, hogy Phenjan az ellopott pénzek segítségével kerüli meg a szankciókat és finanszírozza a nukleáris és ballisztikus rakétaprogramját.

A Chainalysis kutatói további 170 millió dollár értékű régi, „mosatlan” kriptovaluta-állományt is azonosítottak, amit 2017 és 2021 között halmoztak fel a kiberbűnözők. Az egyelőre nem derült ki, hogy a hackerek miért ülnek a hatalmas összegen. A szakértők szerint az, hogy a hackerek kivárnak a valuták mozgósításával, arra utal, hogy nem akarnak semmit sem elkapkodni, és egy kiforrott, jól átgondolt tervet követnek.

Ne hagyd ki!