A Sony logója egy irodaépület homlokzatán
Fotó: Shutterstock

Forintban 50 milliárdot lopott el a Sony-tól egy alkalmazott

Egy japán munkavállaló több mint 150 millió dollárt sikkasztott, amit később a kriptovaluták piacán próbált tisztára mosni. Esete remekül példázza, mi történik azokkal, akik csak felületesen ismerik a kriptopiacot.

Jó ötletnek tűnt

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának sajtóközleménye szerint a vádlott májusban 154 millió dollárt, azaz nagyjából 50,2 milliárd forintot lopott el munkaadójától, a Sony leányvállalatától.

A tokiói székhelyű Sony Life Insurance japán biztosítótársaság különböző pénzügyi számlák között akarta átmozgatni az összeget, amit a Rei Ishii-ként azonosított dolgozó inkább a saját bankszámlájára utalt ki. A közlemény szerint a vádlott ezután mind a 154 millió dollárt befektette bitcoinba abban reménykedve, hogy így elrejtőzhet a hatóságok elől. Tévedett.

Összehangolt munka

Az egyesült államokbeli és a japán bűnüldöző szervek összehangolt munkájának köszönhetően vissza tudták fejteni Rei Ishii kriptotárcájának privát kulcsát, amely 3879 darab bitcoint tartalmazott.

Ironikusan szólva meglehetősen jó befektetést hozott össze, a tokenek értéke ugyanis időközben meghaladta a 180 millió dollárt. Kár, hogy a japán munkavállaló sikkasztott pénzt „fialtatott”.

Az igazságügyi minisztérium „jelentős segítséget” kapott a Sony-tól és a Citibanktól, illetve több japán ügynökség is részt vett a nyomozásban.

A bűnözőknek tudomásul kell venniük: nem támaszkodhatnak a kriptovalutákra, hogy elrejtsék a jogellenesen szerzett nyereségüket a bűnüldöző szervek elől

-figyelmeztetett Randy Grossman, az ügyben eljáró amerikai ügyész.

Az Egyesült Államok a napokban polgári jogi vagyonelkobzási panaszt nyújtott be Kaliforniában, hogy megvédje a Sony érdekeit és visszajuttassa az ellopott összeget a lefoglalt bitcoinok segítségével.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a kriptovaluták decentralizált természete ellenére meglehetősen rossz ötlet a tokenek segítségével tisztára mosni a lopott szajrét, a hatóságok ugyanis pontosan vissza tudnak követni minden egyes tranzakciót. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashattok.


Ne hagyd ki!