A Deep Instinct nevű izraeli kibervédelmi vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott. Ezzel karnyújtásnyi közelségbe került az 1 milliárd dolláros határ, ha ezt átlépik, csatlakoznak a startupok világában unikornisnak nevezett cégekhez.


Tele van a sajtó az egyre nagyobb méreteket öltő hackertámadások és a sokasodó bűnvadász kibervédelmi vállalatok szárnyalásának híreivel. A kártékony offenzívák gyarapodásával folyamatosan nő a kereslet a védelmi rendszerek iránt, amit számos startup ki is használ. 2019-ben például a Crowdstrike vállalat lépett tőzsdére 7 milliárd dolláros tőkeértékkel, ami azóta 47 milliárd dollárra duzzadt. A londoni Darktrace is a nyomdokaikba akar lépni, a jövő hónapban 3 milliárd dollár értékben nyilvános részvénykibocsátást tervez. Feltűnt azonban a színtéren egy újabb kihívó, aki mindkettőjüket kenterbe verheti.

Mint a villám

A Deep Instinct sok vetélytársához hasonlóan mesterséges intelligenciát használ a kibertámadások megelőzésére. Az ő szoftverük azonban mély gépi tanulásra épül. Olyan mesterséges hálózatokat alkalmaznak, melyek az idegrendszer (például az emberi agy) információfeldolgozásának működését próbálják utánozni. Ennek köszönhetően 10 milliszekundum alatt képesek detektálni és blokkolni a hackertámadásra utaló anomáliákat.

Számos vállalat mesterséges intelligenciával óvja a partnerei rendszereit, ami ugyan lehetővé teszi, hogy emberi beavatkozás nélkül kivédjenek egy-egy behatolást, viszont az átlagos válaszidejük 1 perc körül mozog, ami bőven elég egy tapasztalt bűnözőnek a károkozáshoz. Ehhez képest a Deep Instinct emberi ésszel szinte felfoghatatlan gyorsasággal tud reagálni a fenyegetésekre. Technológiájuk ahhoz hasonló, amit a Google és a Facebook használ a keresőmotorjainál, vagy amit az Apple alkalmaz a Siri-nél.

A támadások kifinomultsága és komplexitása olyan méreteket öltött, amelyekkel szemben egyszerűen gyorsabbnak kell lennünk. Már nem olyan hackercsoportokkal van dolgunk, amelyek pénzt akarnak lopni, vagy egy mosolygó fejet akarnak a honlapodra kitenni. Kormányok által finanszírozott profi hackerekkel állunk szemben

-nyilatkozta a Sifted-nek Guy Caspi, a vállalat vezérigazgatója, aki nem mellesleg az izraeli védelmi erők 8200-as kibernetikai egységének a veteránja.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!