A kriptovaluták alapjául szolgáló blokklánc hálózatok kapcsán rengeteg tévhit terjeng. Sokan azt hiszik, a tranzakciók lekövethetetlenek, a felhasználók pedig névtelenül élvezhetik a busás hasznot. Valójában ennek pont az ellenkezője igaz.


Az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodtak a hackertámadások. A bűnözők kifinomult módszerei nagyon sok borsot törtek a kiszemelt vállalatok orra alá. Számos hírportál beszámolt róla, hogy a sikeres támadások után a hackerek többnyire Bitcoinban követeltek váltságdíjat. Ennek oka egyszerű, sokan abban a tudatban élnek, hogy a kriptovaluta-tranzakciók lekövethetetlenek. A kripto ATM-eket üzemeltető CoinFlip vezérigazgatója, Ben Weiss egy webináriumon beszélt arról, miért óriási tévedés ez az elgondolás-olvasható a Business Insider cikkében.

Túlságosan biztonságos

Az egyik legnagyobb tévhit a kriptovalutákkal kapcsolatban, hogy a blokklánc hálózatokon végzett pénzügyi tranzakciók teljes anonimitást biztosítanak a felhasználóknak. A szakember viszont arról beszélt a webináriumon, hogy a névtelenség korántsem teljes..Minden nagyobb tranzakcióhoz szükséges egy bizonyos szintű hitelesítési folyamat elvégzése. Lehet, hogy nem kell nevet társítani a digitális pénztárcákhoz, de valamilyen hivatalos okiratot, ami igazolja a felhasználó személyazonosságát, mindenképp fel kell tölteni.

Általában az az első érv, amit a kriptovaluták mellett felhoznak, hogy a pénzügyi tranzakciókhoz nincs szükség semmilyen kormányzati vagy pénzintézeti közvetítőre. Valószínűleg ezért terjedt el az a hiedelem, hogy ezeket az ügyleteket senki nem tudja ellenőrizni. Ben Weiss hozzátette, a blokklánc hálózatok valóban kikerülik a hivatalos szerveket, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ellenőrizhetetlenek a tranzakciók. A hatóságok kripto-szakértőkkel dolgoznak együtt, akik könnyedén vissza tudják fejteni a tranzakciók útvonalát. És mivel szükséges a hitelesítés, így előbb-utóbb el fognak jutni ahhoz az emberhez, akihez beérkezett a valuta. Ehhez akár egy e-mail cím is elegendő.

Erre egy nagyon jó példa a Colonial Pipeline májusi esete. A vállalat 4,4 millió dollár váltságdíjat fizetett az orosz DarkSide hackercsapatnak, hogy helyreállíthassa a kőolajszállító vezetékrendszere működését. A vállalat Bitcoinban fizetett. Az összehangolt hatósági intézkedéseknek köszönhetően több mint 2,2 millió dollárnyi Bitcoin-t sikerült visszaszerezni a hackercsapattól.

A szakember szerint a kriptovaluta-tranzakciók valójában sokkal átláthatóbbak, mint a hagyományos pénzügyi műveletek. Minden tranzakcióról tűpontos főkönyvi számla készül, így szinte lehetetlen elrejtőzni a hatóságok elől. Éppen ezért az egyik legnagyobb butaság a bűnözők részéről, ha Bitcoinban kérnek váltságdíjat.

Az adózás sem kivétel

Sokan a sötétben tapogatóznak a kriptovaluták adózásával kapcsolatban. Szépen fogalmaztunk, de azért olyan is akad, aki abban reménykedik, hogy elsumákolhatja a valuták utáni adókötelezettséget. Ez sem a legbölcsebb döntés. Ha valaki „elfelejti" feltüntetni a kriptovalutákból származó jövedelmét az adóbevallásában, komoly következményekre számíthat. A blokklánc hálózaton végzett tranzakciók nincsenek titkosítva, a főkönyvi adatok pedig mindenki számára publikusak.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma már fel is állított egy szakértőkből álló csapatot, amely az adóelkerülők után kutat.

Így adózz Magyarországon

A digitális valuták adórendszere nagyon kényes téma. Jelenleg nincs egy egységes rendszer, a világ államai eltérő szabályokat alkalmaznak. Az Európai Unió jelenleg is a Crypto Asset Regulation kidolgozásán fáradozik, ami egy egységes, Európa szintű szabályrendszer alapjait jelentheti, de még éevekig eltarthat a folyamat.

A magyar jog egyelőre még nem szabályozza a kriptoeszközöket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell adózni utánuk. A szja-törvényből kiindulva, általános alapelvekre építve jelenleg 26,5 százalékos adókulcs terheli a valutákból származó jövedelmet. A Pénzügyminisztérium tavaszi adócsomagja azonban 2022-től leegyszerűsíti az adózási folyamatokat. Január 1-jétől a kereskedelemből és a bányászatból származó bevételek után egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Tehát a szocho jövőre nem terheli a kriptovalutákat. Azok, akik az elmúlt 5 évben semmilyen adót nem fizettek a kriptoeszközökből származó jövedelmük után, adóamnesztiát kapnak. Így büntetés nélkül, visszamenőlegesen is pótolhatják az elmaradt adókötelezettségeket.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

35 évesen nyugdíjba ment, ára volt, de megérte

A most 37 éves Katie Donegan története tökéletesen példázza, hogy elszántsággal, kitartással és tudatos pénzügyi tervezéssel bárki idejekorán nyugdíjba vonulhat, hogy más dolga se legyen, csak élvezni az életet. Mindezt úgy, hogy közel 430 millió forintnak megfelelő angol font van a bankszámláján.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Felfoghatatlan, mennyivel gazdagodtak a milliárdosok a járványban

Az Institute for Policy Studies (IPS) agytröszt és az Americans for Tax Fairness mozgalom szakértői megvizsgálták, hogy az USA milliárdosainak mennyivel gyarapodott a vagyona a pandémia idején. A kutatás alátámasztja azt az „egyetemes igazságot", hogy egy világválság a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé teszi.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!