A hatóságok pontosan le tudják követni a kriptovaluta-tranzakciókat

A kriptovaluták alapjául szolgáló blokklánc hálózatok kapcsán rengeteg tévhit terjeng. Sokan azt hiszik, a tranzakciók lekövethetetlenek, a felhasználók pedig névtelenül élvezhetik a busás hasznot. Valójában ennek pont az ellenkezője igaz.


Az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodtak a hackertámadások. A bűnözők kifinomult módszerei nagyon sok borsot törtek a kiszemelt vállalatok orra alá. Számos hírportál beszámolt róla, hogy a sikeres támadások után a hackerek többnyire Bitcoinban követeltek váltságdíjat. Ennek oka egyszerű, sokan abban a tudatban élnek, hogy a kriptovaluta-tranzakciók lekövethetetlenek. A kripto ATM-eket üzemeltető CoinFlip vezérigazgatója, Ben Weiss egy webináriumon beszélt arról, miért óriási tévedés ez az elgondolás-olvasható a Business Insider cikkében.

Túlságosan biztonságos

Az egyik legnagyobb tévhit a kriptovalutákkal kapcsolatban, hogy a blokklánc hálózatokon végzett pénzügyi tranzakciók teljes anonimitást biztosítanak a felhasználóknak. A szakember viszont arról beszélt a webináriumon, hogy a névtelenség korántsem teljes..Minden nagyobb tranzakcióhoz szükséges egy bizonyos szintű hitelesítési folyamat elvégzése. Lehet, hogy nem kell nevet társítani a digitális pénztárcákhoz, de valamilyen hivatalos okiratot, ami igazolja a felhasználó személyazonosságát, mindenképp fel kell tölteni.

Általában az az első érv, amit a kriptovaluták mellett felhoznak, hogy a pénzügyi tranzakciókhoz nincs szükség semmilyen kormányzati vagy pénzintézeti közvetítőre. Valószínűleg ezért terjedt el az a hiedelem, hogy ezeket az ügyleteket senki nem tudja ellenőrizni. Ben Weiss hozzátette, a blokklánc hálózatok valóban kikerülik a hivatalos szerveket, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ellenőrizhetetlenek a tranzakciók. A hatóságok kripto-szakértőkkel dolgoznak együtt, akik könnyedén vissza tudják fejteni a tranzakciók útvonalát. És mivel szükséges a hitelesítés, így előbb-utóbb el fognak jutni ahhoz az emberhez, akihez beérkezett a valuta. Ehhez akár egy e-mail cím is elegendő.

Erre egy nagyon jó példa a Colonial Pipeline májusi esete. A vállalat 4,4 millió dollár váltságdíjat fizetett az orosz DarkSide hackercsapatnak, hogy helyreállíthassa a kőolajszállító vezetékrendszere működését. A vállalat Bitcoinban fizetett. Az összehangolt hatósági intézkedéseknek köszönhetően több mint 2,2 millió dollárnyi Bitcoin-t sikerült visszaszerezni a hackercsapattól.

A szakember szerint a kriptovaluta-tranzakciók valójában sokkal átláthatóbbak, mint a hagyományos pénzügyi műveletek. Minden tranzakcióról tűpontos főkönyvi számla készül, így szinte lehetetlen elrejtőzni a hatóságok elől. Éppen ezért az egyik legnagyobb butaság a bűnözők részéről, ha Bitcoinban kérnek váltságdíjat.

Az adózás sem kivétel

Sokan a sötétben tapogatóznak a kriptovaluták adózásával kapcsolatban. Szépen fogalmaztunk, de azért olyan is akad, aki abban reménykedik, hogy elsumákolhatja a valuták utáni adókötelezettséget. Ez sem a legbölcsebb döntés. Ha valaki „elfelejti" feltüntetni a kriptovalutákból származó jövedelmét az adóbevallásában, komoly következményekre számíthat. A blokklánc hálózaton végzett tranzakciók nincsenek titkosítva, a főkönyvi adatok pedig mindenki számára publikusak.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma már fel is állított egy szakértőkből álló csapatot, amely az adóelkerülők után kutat.

Így adózz Magyarországon

A digitális valuták adórendszere nagyon kényes téma. Jelenleg nincs egy egységes rendszer, a világ államai eltérő szabályokat alkalmaznak. Az Európai Unió jelenleg is a Crypto Asset Regulation kidolgozásán fáradozik, ami egy egységes, Európa szintű szabályrendszer alapjait jelentheti, de még éevekig eltarthat a folyamat.

A magyar jog egyelőre még nem szabályozza a kriptoeszközöket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell adózni utánuk. A szja-törvényből kiindulva, általános alapelvekre építve jelenleg 26,5 százalékos adókulcs terheli a valutákból származó jövedelmet. A Pénzügyminisztérium tavaszi adócsomagja azonban 2022-től leegyszerűsíti az adózási folyamatokat. Január 1-jétől a kereskedelemből és a bányászatból származó bevételek után egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Tehát a szocho jövőre nem terheli a kriptovalutákat. Azok, akik az elmúlt 5 évben semmilyen adót nem fizettek a kriptoeszközökből származó jövedelmük után, adóamnesztiát kapnak. Így büntetés nélkül, visszamenőlegesen is pótolhatják az elmaradt adókötelezettségeket.

Ne hagyd ki!