Bitcoin érme és dollár bankjegy
Fotó: unsplash

Ne Bitcoinnal vegyél Teslát! Mondjuk miért!

Elon Musk nemrégiben bejelentette, hogy aki Tesla autót szeretne venni, az kifizetheti Bitcoinnal is. A járműgyártó nemrégiben 1,5 milliárd dollárért vásárolt be a kriptovalutából, ami Bitcoin-likviditást biztosított neki. Ezzel a Tesla az első gyárak között van, amely elfogadja a digitális valutát fizetőeszközként. De vajon érdemes-e így elkölteni a befektetésünket?


Röviden? Nem!

Na de miért is nem? Egy-egy ilyen tranzakciónál jelentős adó sújthatja a vásárlót. Főleg akkor, ha nagy mennyiségű, nem realizált nyereségen ül. Amikor Bitcoint küldünk valakinek, az olyan, mint amikor eladunk egy részvényt, így az adózás is elkerülhetetlen. Érdemes egy kicsit türelmesnek lenni, ugyanis az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának adóhatósága változtathat a Bitcoin besorolásán. Most tulajdonként minősítik, ám hamarosan valutaként tekinthetnek rá, ami jelentős adócsökkenést eredményezne. Így akinek nagy, nem realizált nyeresége van, az jobban jár, ha egyelőre kivár. Egyébként attól függ most az adó mértéke, hogy mióta birtokolja valaki a valutát, és milyen mértékben nőtt az értéke a vásárlása óta.

​Furfangos ötlet

A másik indok az, hogy maximum nullára jöhetünk ki, de tán még arra sem. Míg a hagyományos valutával történő vásárlás esetén nagyjából mindig ugyan azokkal az árakkal dolgozik a Tesla, addig a Bitcoin nagy volatilitása miatt folyamatosan változik az általuk kért kriptovaluta mennyisége az árfolyamhoz mérten. A Teslánál adott a lehetőség arra, hogy visszavigyük a járművet, és visszakérjük a pénzünket, ám itt jön a csavar. A cégnek joga van ahhoz, hogy saját belátása szerint készpénzben, vagy kriptovalutában adja vissza az összeget, ami ellen nem tehetünk semmit. Tegyük fel, hogy eltelik két hét, mire a kriptovaluta értéke a kétszeresére nő. Elmegyünk, hogy visszakérjük az autónk árát, viszont a Tesla készpénzben fog fizetni, a Bitcoint meg szépen megtartja magának, így ezen nem tudunk nyerészkedni, a cég ellenben igen. Ha ellenben drasztikusan csökken a valuta ára és szeretnénk visszakérni az autó árát, akkor bizony veszítünk az ügyleten.

Ne hagyd ki!