A kriptovaluta-piac értéke történetében először meghaladta a 2 billió dollárt, és ez most nem a Bitcoinnak köszönhető!

Az elmúlt két hónap alatt a lakossági és vállalti befektetők megszaporodásának hatására a kriptovaluták piaci kapitalizációja közel a duplájára nőtt. Néhány napja egy olyan száguldás vette kezdetét a piacon, aminek következtében a digitális valuták teljes piaci tőkeértéke meghaladta a 2 billió dollárt. És bár az elérhető valuták közel 50 százalékát a Bitcoin teszi ki, ez most nem neki volt köszönhető, hanem a második legerősebb kriptopénznek, az Ether-nek.

​Miért olyan nagy szám az Ether?

Az Ether a Bitcoinhoz hasonlóan blockchain technológiára épül. Ahogy ezt korábban kifejtettük, a blockchain egy elosztott hálózatot képez, amely nyilvános főkönyvként funkcionál, melyen pontosan visszakövethetők, tárolhatók és megvalósíthatók a különböző kripto-tranzakciók. Az Ether az Ethereum nevezetű blokkláncon működik, ami egy kicsit különbözik a többitől, ez ugyanis inkább egy szoftverplatform, ami a fejlesztőknek lehetővé teszi azt is, hogy applikációkat építsenek rá. A felhasználók ezeknek az applikációknak a segítségével költhetik el az Éterüket.

Az Ether egyik kulcsfontosságú funkciója az úgynevezett okos szerződés. Ezek olyan szerződések, amelyeket programkód segítségével automatikusan végre lehet hajtani, ezáltal valutához jutni és tranzakciókat validálni. Az igazán nagy felhajtást a decentralizált pénzügyi applikációk közeledő világa jelenti, melyet az Ethereum blokkláncon szeretnének megvalósítani a szereplők. Ezek olyan, blockchain alapú pénzügyi szolgáltatásokat takarnak (például hitelezés), amelyekkel megkerülhetők lennének a nagy bankok és brókercégek. Akik ilyen applikációt használnának, azok kriptovalutával oldhatnák meg a tranzakcióikat.

Továbbá az Ethereum biztosítja a manapság virágkorát élő NFT-k (nem helyettesíthető tokenek) alapját is.

​A Bitcoin árnyékában

A milliárdos Mark Cuban befektető szerint az Ether áll a legközelebb egy valódi pénzhez. Kedden 2151 dollárba került 1 darab Ether, ami az eddigi legmagasabb értéke a valutának. Ezzel egy év alatt 180 százalékos emelkedést produkált. Az Ether iránt már számos cég is érdeklődik, a kínai applikációfejlesztő Meitu például nemrégiben 22,1 millió dolláros értékben vásárolt be a kriptovalutából. Bár az Ether csúcsa elmarad a Bitcoin 61 ezer dolláros eddigi legmagasabb árfolyamától, mégis az ő áremelkedésük rúgta 2 billió dollárig a piaci kapitalizációját a kriptopénzeknek. Emellett ne feledjük, hogy a Bitcoinba már jóval több cég és bank is befektetetett, illetve a piac több mint 50 százalékát foglalják el.

Nyertél az árfolyamon? Adóznod kell!

Ez a száguldó és innovatív piac országunkban is sok kereskedőt vonz, viszont érdemes tisztában lenni az adózási kötelezettségekkel is. A kriptovaluták elég speciális eszközök, melyekhez többféleképp lehet hozzájutni.

Akik bányásszák a valutát, azoknak ugyanúgy kell adózniuk, mintha bármilyen más tevékenységből érnének el eredményt. Ha magánszemélyként tevékenykednek, akkor önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít. Eddig oké.

A problémásabb terület az, amikor valaki meglévő valutát vált át, vagy kereskedik vele. Először is fontos tisztáznunk, hogy jogszabályi definíció hiányában a kriptovaluták nem minősülnek sem pénznek, sem valutának, sem pedig devizának. Sőt, még pénzhelyettesítési fizetési eszköznek sem. Így jobbhíján hazánkban követelésként kezelik, ami után nagyjából 26,535 százalék adót kell a kereskedőnek befizetnie. Mivel egy követelés értékesítéséről van szó, így az Szja-törvény rendszerében ez egyéb jövedelemnek minősül, ami után 15 százalék Szja-t kell befizetni. Ezen felül nincs lehetőség költségelszámolásra, illetve a korábbi évek vesztesége sem vehető figyelembe. Továbbá a Szocho 15,5 százalék, amelynek nincs felső korlátja. Ez egy beszámítás segítségével összesen 26,535 százalék adóterhelést fog jelenteni – derült ki a Hvg cikkéből.

The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!