Az ismert befektetési szakember, Zsiday Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tőzsdei száguldást számos területen kemény korrekció követheti.


Nagyon rég láttam a nemzetközi piacokon olyan eufóriát, mint amilyen most van. Szinte minden, amit figyelek, ugyanazt mutatja: elképesztő az optimizmus és a felelőtlenség

-írja legfrissebb blogbejegyzésében az ismert befektetési szakértő, majd így folytatja:

A gazdaságpolitikusok a kisbefektetőkkel karöltve nagyon komoly buborékot teremtettek, ahol például a Tesla cégértéke több, mint az összes többi hagyományos autógyártó értéke együttesen, ahol a Bitcoin ára egy év alatt ötszörösére emelkedett, és a 2000 legnagyobb amerikai cég értéke 35%-kal van magasabban, mint a vírusválság előtti csúcs!

Miért baj, ha minden befektető egy irányba fordul?

Elméletileg minden tökéletes a piacok számára, ám a pozícionáltság, az extrém optimizmus bajt okozhat. Ha nagyon sok befektető áll egy irányban, akkor elegendő lehet egy kis szikra, hogy mind megijedjenek, és a piac saját súlya alatt tud összeomlani, akár szinte ok nélkül is. Ennek egyik legismertebb példája az 1987-es tőzsdekrach, amikor a piacok sokhónapos, hatalmas emelkedés után hirtelen 30-50%-ot estek pár hét leforgása alatt. Történt mindez annak ellenére, hogy a gazdaságban nem volt baj, később sem lett recesszió.

Most mind a kis-, mind a nagybefektetők extrém módon pozícionáltak, és attól tartok, hogy ez pár hónapon belül nagy bajhoz vezethet, ha hirtelen mindenki egyszerre akar kitettséget csökkenteni (pláne, hogy valószínűleg májustól a lakosság a monitor helyett inkább a strandra, városnézésre, az elmaradt szocializációra fordítja majd idejét és pénzét is). Valószínűleg a legtúlhypoltabb dolgok a legsérülékenyebbek: zöld energia, nyersanyagok, bitcoin, kiskapitalizációjú részvények.

Természetesen önmagában még az eufóriából nem lesz tőzsdei áresés vagy összeomlás, és a piacok gyakran sokáig tudnak emelkedni nagy optimizmus közepette is – pláne, ha ilyen erős a fundamentális hátszél, mint most. Ám ritkán látható ekkora eufória és úgy gondolom, hogy valószínűleg nem tud sokáig fennmaradni. Tartok tőle, hogy a jelenlegi emelkedést akár már pár héten vagy néhány hónapon belül igen éles és mély (10-20-30%?) korrekció követhet számos eszközben, zárja bejegyzését Zsiday Viktor.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!