Irodákat bérbeadó Graphisoft Park, OTP Bank, Richter Gedeon gyógyszergyár részvényei és ráadásként forint kincstárjegy: magyar befektetésekben látják a kiugró lehetőséget – vagy éppen a biztonságot – a következő hónapokra a Haszon befektetési versenyének sztárbankárai.

Tizenöt százalék egy hónap alatt. Ennyit keresett márciusban Varga Zoltán (Equilor Befektetési Zrt.), aki ezzel egycsapásra a Haszon befektetési versenyének második helyére ugrott. A fejlett világba pedig megérkezett az infláció. Az USA-ban a dollárhozamok emelkedni, a kötvényárfolyamok viszont csökkenni kezdtek – csak az erre háromszoros tőkeáttétellel spekuláló befektetési alap forintban számolva 25 százalékot hozott.

Többet, mint az elmúlt hónap nemzetközi sztárjának számító bitcoin – amelyet mellesleg Ray Dalio tőzsdeguru, a 150 milliárd dollárt kezelő Bridgewater Associates fedezeti alap létrehozója szerint több országban betiltás fenyeget. (Most épp India vezetői tervezik ezt, hiszen a kontroll alól kikerülő fizetőeszközhöz nem fűződik állami érdek.) De kétszámjegyű árfolyamnyereséget hoztak a turisztikai részvények, az európai bankpapírok vagy éppen a réz felértékelődése is. Persze voltak veszteséges pozícióik, hiszen bankáraink sem tévedhetetlenek, ezért érdemes a kockázatokat több befektetés közt megosztani.

Jól jön a magyar állampapír

A tabella élén álló, fél év alatt 70(!) százalékos profitot elérő Aradi Ernő (Union Biztosító) most mégis óvatosságra int. Mintha elfogytak volna az elmúlt közel egy év szédületes tőzsdei emelkedését tápláló jó hírek: a befektetői hangulat törékenyebbé, kockázat kerülőbbé kezd válni. Érdemes a nyereség egy részét bebiztosítani, így ő például teljes portfóliójának felét biztonságos forint állampapírra váltotta.

Bár többi bankárunk egyelőre optimistább hangot üt meg, a magyar befektetések aránya ugyanakkor – persze nem csak a március 15-i fordulónapnak köszönhetően – náluk is érezhetően megnőtt. A Budapesti Értéktőzsdén számos olyan vállalat részvényei forognak, amelyek jó kilátásokkal rendelkeznek.

Varga Zoltán például a Richter gyógyszergyár részvényében lát átlag feletti árfolyam-emelkedési potenciált. A nemrég közzétett negyedik negyedéves jelentésben pozitívum a profitmarzsok javulása, illetve a javasolt osztalék mértéke is.

Az óbudai Duna-parton irodakomplexumot bérbeadó Graphisoft Parknak szavaz bizalmat Vitalij Poplavets (Aegon Alapkezelő), mert ez a korlátozások feloldása után várható ingatlanpiaci növekedésből profitálhat. Cinkotai Norbert (KBC Securities) új favoritja pedig az OTP Bank részvénye. A legnagyobb magyar hitelintézet igazi nyertese lehet a nemzetközi piacokon már látható hozamemelkedésnek, akár új csúcsokat is dönthet részvényeinek árfolyama.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!