A beoltottság növekedésével egyre valószínűbb a nyitás, aminek a turizmus lehet világszerte az egyik nagy nyertese. De a nyersanyagok vagy az isztambuli tőzsde is kiemelkedően teljesíthet a következő hónapokban – ezt jósolják sztárbefektetőink.

Mit nekünk bankbetét: a Haszon befektetési versenyében jelenleg az első helyén álló Aradi Ernő (Union Biztosító) tippje, a világ leghatékonyabb napelemeit készítő amerikai SunPower Corp. részvénye néhány hét alatt másfélszeresére drágult (+56%). Ugyanis Joe Biden amerikai elnök aláírta a Párizsi Klímaegyezményhez való csatlakozást – így a „zöld" program egyik nyertese lehet a fenntartható energia szektora.

A számítógépes távoli elérés szoftveres megoldását kifejlesztő német TeamViewer (Cinkotai Norbert, K&H Equitas) részvényei ugyanezen idő alatt 15 százalékkal erősödtek a javuló becslésre. Eszerint a társaság forgalma akár harmadával is növekedhetett múlt évben, a stabil profitrátáknak és a különösen erős utolsó negyedévnek köszönhetően. Persze ez két kiemelkedő példa (és azért mindig akadnak veszteséges pozíciók is), ám bankáraink átlagosan 5 százalékos egyhavi profitja azért jól mutatja a részvénybefektetésekben rejlő lehetőségeket.

A következő hónapokra versenyzőink optimisták. Továbbra is kedvező a nemzetközi befektetői hangulat, számos országban zajlik az oltások beadása, ami továbbra is a befektetők kiemelt figyelmét élvezi – mutat rá Vitaly Poplavets (Aegon Alapkezelő), aki az 1500 milliárd dolláros amerikai stimuluscsomag miatt a nyersanyagárak emelkedésére számít.

Bár az új vírusvariánsok jelentős kockázatot hordozhatnak, egyelőre mégsem merült fel annak lehetősége, hogy komoly mértékben megakaszthatnák az immunizációt. Aradi Ernő a turizmus gyors újraindulásában bízik, amit a szektorban befektető kétféle alap megvásárlásával aknázna ki.

„Várakozásom szerint a második, harmadik negyedévben fokozatosan zajlik majd a globális gazdaság újraindítása. Az ezzel kapcsolatos piaci várakozások tovább fűthetik a részvénypiacokat, ami egészen addig tarthat, míg a nagyobb jegybankok nem kezdik meg az egyeztetéseket a monetáris stimulus esetleges csökkentéséről" – vázolja elképzeléseit a török tőzsdére kalandozó Varga Zoltán (Equilor).

Ennek dacára elővigyázatosságot ajánl Aradi Ernő. Szerinte ugyan a részvényindexek ismét új csúcsokra értek az elmúlt hetekben, de a volatilitás is megugrott. Érezhető egyfajta kibontakozóban levő óvatosság a befektetők részéről. Ez persze nem meglepő: az értékeltségi szintek viszonylag magasan vannak, a hosszú hozamok a legtöbb gazdaságban emelkednek. Az infláció visszatérte egyre több termék esetén érzékelhető, és mind későbbre tolódik – legalábbis Európában – a korlátozások feloldása és az ettől várt hirtelen gazdasági visszapattanás. A többféle vírusmutáns megjelenése sem kedvez a gyakran törékeny hangulatnak.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!