Sokan tartanak attól, hogy utcán parkoló autójuknak egyszer csak lába kél. Védekezésként biztosítást kötnek rá, ám azt nem tudják, hogy a lopás ellen kötött casco ellenére sem minden kárt térít a biztosító.


Amikor zokszó nélkül fizet a biztosító

Ha valakinek van lopás ellen casco biztosítása és ellopják az autóját, kárát megtéríti a biztosító. Ez egyértelmű. Az azonban már korántsem, hogy a biztosító akkor is fizet, ha a gépjármű maga nem, csak a külső alkatrészei (felni, tükör stb.) tűnnek el, vagy feltörik a kocsit és ellopják a belső gyári kiegészítőket (rádió, érintőképernyő stb.) lopják el. Fontos, hogy

az utólag beszerelt tartozékokra (erősítő, hangfal stb.) külön biztosítást kell kötni.

És ha kirabolnak?

Ha valakitől erőszakkal elveszik az autóját, a kártérítés akkor is jár. Sőt. Ha megkísérli valaki ellopni az autót, ez nem sikerül, viszont a próbálkozás komoly károkat okoz, azokat is megtéríti a biztosító. Ha a tolvajok sikerrel járnak, ám balesetet okoznak az eltulajdonított autóval, a törésre is lehet kártérítést kérni.

Ne hagyj semmit a kocsiban!

Nem érdemes vagyontárgyakat (laptop, pénztárca, telefon stb.) az autóban tárolni, mert ha valaki betöri az üveget és ellopja ezeket, akkor nem csak az eltulajdonított tárgyak, de a betört üveg értékét sem kapjuk vissza. Szintén nem fizet a biztosító, ha az autó terrorcselekmény, sztrájk és hasonló rendkívüli események miatt sérül és akkor sem, ha azt egy hozzátartozó lopja el.

Kinek éri meg?

Lopás ellen cascot kötni azoknak érdemes, akik állandóan az utcán parkolnak, akik ritkán használják az autójukat, kis forgalmú utakon közlekednek, vagy nagyon rutinos vezetők. Az öreg, kis értékű autókat is megéri így biztosítani, mert azokat gyakran lopják el alkatrésznek.

Ha megtörtént a baj...

A lopáskárt 2 munkanapon belül be kell jelenteni a biztosítónak és a rendőrségnek is. A kárrendezésnél szükség van természetesen az autó papírjaira, a két eredeti gyári kulcsra és ha van, a riasztó távirányítójára. A biztosító megvizsgálja a körülményeket és ha a lopás elkerülhető lett volna, nem fizet.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: 123RF

Hol érdemes most ingatlant venni befektetésként? Mutatjuk

A legnagyobb hozamot jelenleg vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!