Egy nő egy üveg bort készül ellopni a kabátja alá rejtve egy élelmiszerboltban

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Bolti lopással vádolták, százmilliókkal kell kiengesztelniük

Alabamában 2,1 millió dolláros, átszámítva nagyjából 672 millió forintos kártérítésre kötelezték a Walmartot, mert a kiskereskedelmi cégóriás bolti lopással vádolt meg egy nőt.Hamis vádak?

Lesleigh Nurse elmondása szerint az egész ügy azzal kezdődött, hogy 2016-ban, egy teljesen átlagos bevásárlást követően a Walmart alkalmazottai nem engedték neki, hogy elhagyja az üzletet, mert arra gyanakodtak, hogy nem fizette ki az élelmiszereket az önkiszolgáló pénztárnál. Pedig még segítséget is kért a bolti dolgozóktól, és abban a hiszemben volt, hogy a 48 dolláros végösszeget levonták tőle. Hiba, félreértés történhetett.

Nurse-t ennek ellenére bolti lopás vádjával őrizetbe vették és megindították ellene az eljárást, ami súlyos presztízsveszteséget jelentett a számára, a családja körében és a munkahelyén egyaránt. Az eljárást végül megszüntették, a vádakat ejtették, az áruházlánc képviselője meg sem jelent a tárgyaláson.

Amíg tartott az eljárás, a Walmartot képviselő ügyvédi iroda azzal kereste meg Nurse-t, hogy fizessen 200 dollárt és ejtik az ügyet, visszavonják a feljelentést. Csakhogy a nő nem engedett az igazából, és mint kiderült, helyesen tette.

Még nincs vége

Lesleigh Nurse végül jogi útra terelte az ügyet, és beperelte a Walmartot.

A tárgyaláson kiderült, hogy a Walmart 2016 és 18 között 1,4 millió ember ellen kezdeményezett büntetőeljárást bolti lopás miatt, és csaknem 314 millió dollárt szedett be tőlük azért cserébe, hogy visszavonja a feljelentést. Az esküdtszék álláspontja szerint Nurse esetében a Walmart visszaélt a jogszabály kínálta, a pereskedés elkerülését szolgáló lehetőséggel.


Randy Hargrove, a Walmart szóvivője viszont úgy látja, a cég alkalmazottai megfelelően jártak el. Hozzátette, véleményük szerint a 2,1 millió dolláros kártérítési kötelezettség túllépi a törvényes határt, ezért fellebbezést nyújtanak be.

Ne hagyd ki!