Balesetben megsérült autó orra, jobboldali első lámpája.
Fotó: Unsplash

Összetörték az autód? Így juthatsz több százezres plusz kártérítéshez

Sokan nem tudják, hogy amikor összetörik a – jellemzően 6 évnél fiatalabb – autójukat, akkor a károkozó biztosítójától az értékcsökkenés összegét is elkérhetik. Ennek átlagos összege 350-550 ezer forint.


Hat évnél fiatalabb autónál fizetnek

A jogszabályok szerint a károkozónak, illetve a károkozó felelősségbiztosítójának a károsult teljes kárát, beleértve a gépjárműben bekövetkezett értékcsökkenést is meg kell térítenie. A biztosítók körében elterjedt gyakorlat szerint 6 éves korig és 60 ezer kilométer futásteljesítményig fizetnek értékcsökkenési kártérítést. Az átlagos értékcsökkenési kártérítés összege 350-550 ezer forint - írja a Napi.hu.

A biztosítók azonban nem kapkodnak, hogy erről a lehetőségről a károsultakat tájékoztassák. Egy tavaly nyáron létrehozott startup cég, a kártérítésed.hu portál azonban digitalizálta az értékcsökkenési kártérítés folyamatát segítve a károsult autósokat.

A legtöbb biztosítónak formanyomtatványa sincs erre

Egy normális világban, amikor a kárszakértő kimegy felmérni egy balesetet szenvedett autó állapotát, akkor nem csak a várható szervizelési költségeket kalkulálja, hanem megállapítja az autó kárkori értékét – mondta a Napi.hu-nak Dobi László, a kártérítésed.hu egyik alapítója.

Jelenleg a legtöbb biztosítónak még formanyomtatványa sincs az értékcsökkenési kártérítés igénylésére. Egyes biztosítók általános szerződési feltételeiben (ÁSZF) benne van, másokéban nincs

– tette hozzá.

A kártérítésed.hu számításai szerint

évente közel 90-100 ezer autós érintett lehet és jogosan kérhetne értékcsökkenési kártérítést a károkozók biztosítóitól.

Ebben a cikkben arról írtunk, hogy a kátyúk okozta károk esetén miként lehet kártérítést kérni. ITT pedig azt foglaltuk össze, hogy milyen esetben lehet a casco-t igénybe venni az autó ellopása vagy feltörése esetén. Arról pedig ebben a cikkben írtunk, hogy vaddal való ütközés esetén ki fizeti a kárt.

Ne hagyd ki!