Itt a legújabb digitális csalási módszer, a SIM-kártyacserés támadás! Máris több ezer áldozata van, köztük számos híresség!


​Így „dolgoznak"

Az új módszer lényege, hogy a hackerek adathalászat vagy kémprogramok segítségével hozzáférnek a mobiltelefonokhoz, majd a felhasználók jelszavainak megváltoztatásával átveszik az irányítást a telefonfiókok felett. A kiberbűnözők általában kijátsszák a telefonszolgáltatókat vagy korrupt bennfentesek segítségével lényegében deaktiválják áldozataik SIM-kártyáit és a kártyához tartozó számot áthelyezik a hálózatuk egyik tagjához tartozó telefonkártyára.

​Több ezer áldozat

Egy 10 hackerből álló bűnbandát nemrégiben egy éves nyomozás után lekapcsolt az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol). Az általuk szervezett kibertámadásoknak 2020. folyamán több ezer áldozata volt, köztük internetes véleményvezérek, sportolók és zenészek is. Tőlük a bűnözők több mint 100 millió dollár értékű kriptovalutát tulajdonítottak el, de ezen felül pénzt és személyes adatokat is loptak és több esetben a feltörték az érintettek közösségimédia-fiókjait is.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!