Két okostelefon töltőn egy homályos képen
Fotó: Unsplash.com

Telefontöltés okosan - Így kíméld a mobilod akkuját!

Több hibát is el lehet követni egy telefon töltése során, amitől legyengül az akkumulátor, sőt az élettartama is csökken. Mire figyeljünk, és hogyan óvjuk az akkut?


Előbb-utóbb minden mobil akkuja úgy legyengül – vagyis annyit romlik a kapacitása –, hogy egyre sűrűbben szorul töltőre már napközben is. De ez az idő jócskán elodázható, ha kíméletesen bánunk a belső energiaforrással, amelynek cseréje helyett sokan inkább új készüléket vesznek. Ugyanis az egyre laposabb készülékek többségébe gyárilag beleragasztják a vékony, de drága lítium-ionos egységet.

​Árthat az éjszakai töltés

Mielőtt nyugovóra térne az ember, többnyire töltőre teszi a telefonját, hogy reggel ismét száz százalékon álljon az akku kijelzője. És még büszke is magára, hogy egész napra való energiát vághat zsebre. Ám az a helyzet, hogy ezzel nem tesz jót, mivel a töltés utolsó harmada valóságos kínszenvedés volt az energiatároló egységnek. Ugyanis egy-két óra alatt teljesen „jóllakott”, de mi csak reggel húzzuk ki belőle a kábelt. A töltő viszont tovább tömi bele az energiát, noha csak apránként, hogy mindvégig maximális kapacitáson tartsa a mobilt.

Bár a töltőegység beépített elektronikája meggátolja a túl feszültséget, és az úgynevezett csepptöltés sem durva dolog, mégis felgyorsítja az akku öregedését. Hiszen neki az tenne jót, ha ideje nagy részében legalább 30 és legföljebb 70 százalék közt alakulna a töltöttsége. De ha állandóan áramot kap, akkor a csepegtetés alatt is melegszik, miközben 99 és 100% között ingadozik ide-oda, amíg ki nem húzzuk. Kivéve, ha olyan okos a készülék, hogy idejében megálljt tud parancsolni.

​Miben segítenek a gyártók?

Néhány újabb telefon már képes megvédeni saját aksiját az elektromos „gyomorrontástól”. A kímélő étrend tipikusan a beállítások közt, az „Akku(mulátor)” (Battery) menüből érhető el – tekintsük át mindezt a márkák ábécé-sorrendjében.

  • Google Pixel: külön védőfunkciót találunk a beállítások közt a Pixel 4-es típustól kezdve. Egy almenüben (Akkumulátor → Alkalmazkodó akku) lapul az „adaptív töltés”. Ez akkor aktív, ha este 9 után kezdjük a töltést, míg az ébresztést reggel 5 és 10 óra közé állítjuk. Felkeléskor az akku csurig tele lesz, de az utolsó áramadagot csak felkelésünk előtt kapja meg.
  • Huawei: náluk „intelligens töltés” (smart charge) a neve, és az EMUI 9.1, illetve a Magic UI 2.1 verziótól kezdve érhető el. Ez is alkalmazkodik a gazdi szokásaihoz, főként a felkelés idejéhez. Töltéskor egy felugró ablakban aktiválható, de külön almenüje is akad (További akkumulátor-beállítások –> Intelligens töltés).
  • iPhone: az Apple telefonjaiban az iOS 13 rendszer óta van „optimalizált akkutöltés” (optimised battery charging), ami alapértelmezésben be van kapcsolva (Akkumulátor –> Akku állapota). Adott esetben a 80%-os szint elérése után elhalasztja a töltést, jellemzően otthon és a munkahelyen. De ha a helymeghatározás nem aktív, vagy mindenfelé utazgatunk, úgy a kímélő funkció se működik.
  • OnePlus: az „optimalizált töltés” (optimized charging) ezúttal ismét a felkelésünk idejéhez igazodik. Nem sokkal előtte kapja meg az aksi az utolsó, 20%-nyi adagját, de csak az OxygenOS 10.0 verziótól kezdve.
  • Sony: itt a funkció neve „akkumulátorkezelő”. Csak akkor lesz aktív, ha rendszeres töltési ciklusokat észlel. Kiismeri szokásainkat, és megsaccolja a „táplálás” végét. Ezt úgy időzíti, hogy a kábel kihúzása előtt érjük el a 100%-os töltöttséget. De kézzel is beállítható a kívánt időtartam.

​Van appja, nincs anyja

Nekem nem ilyen a mobilom, de majd telepítek egy akkupátyolgató appot – gondolhatja a nyájas olvasó. Sajnos a fenti gyári funkciók lényegét – a töltés automatikus leállítását 80%-nál – nem pótolja egyik sem, pedig temérdek akad belőlük.

Tudomásunk szerint Androidra az egyetlen bevált és teljes értékű szoftveres megoldás a Battery Charge Limit, ám van két korlátja: nem minden telefont támogat, és ami nagyobb gond, hogy csak „rootolt” telefonon működik. Ilyenkor rendszergazdai (superuser) jogokat kap a felhasználó. Lassan a testtel – kellő szintű hozzáértés nélkül a „rootolás” elég kockázatos: gond lesz a frissítéssel, óvatlanságból kártékony appok garázdálkodhatnak a mobilon. És ha elszúrunk valamit, talán nem tudjuk visszaállítani az eredeti (gyári) állapotot. Ez pedig több márka esetén is garanciavesztéssel járhat. Tehát inkább lássunk néhány példát a rizikómentes, ingyenes appok közül.

  • Battery Lifespan Extender: Beállítás kérdése, hogy mikor értesítsen, választhatunk egy értéket 20 és 80%-os töltöttségi szint között. Emellett figyeli az aksi hőmérsékletét (10–40 °C). Két egyszerű grafikonon tudjuk áttekinteni a fenti értékek alakulását, ezeket tíz napig tárolja az app. Persze a pillanatnyi értékek (töltöttség, hőfok) is leolvashatók. Ez persze mind ingyen jár, viszont az élettartamról szóló becslést – és a még hátralevő töltési ciklusok számát – csak 2,2 euró egyszeri befizetése után kapjuk meg.
  • Battery Saver – Battery Doctor: Első ütemben maximális kapacitással tölt, de csak 80%-ig. Utána lassú módba kapcsol, óvja az akkut a túlzott feszültségtől. Választhatunk háromféle takarékos üzemmód közül, de beállíthatunk egyedi sémát is az energiaigényes dolgokra (wifi, Bluetooth, kijelző stb.). Bármelyik spórolást választjuk, visszajelzést kapunk a hátralévő üzemidőről. Emellett az apphoz jár egy tisztító is (fölösleges fájlok kigyomlálása), valamint szoftveres „hűtés”, ha a készülék processzora túlmelegedne. Úgynevezett fehér listára tehetjük azokat a fontos appokat, amiket készenléti módban se szeretnénk kilőni.
  • Super Fast Charging – Charge Master: Akár 50%-kal gyorsabban töltődik fel az akkumulátor, legalábbis az ígéret szerint. Persze ez attól függ, hogy egyébként hány app szokott futni rajta töltés közben, mert ezeket lehet kilőni a start gombra koppintva. Utána értelemszerűen a stop jelzést kell megérinteni. Az áramfelvételt három fokozatban végzi – a vége felé a szokásos csepptöltéssel –, nehogy lestrapálja az akkut. Itt is látjuk az energiaszintet, az aksi hőfokát, de a voltszámát, kapacitását is.

​Okos kütyü: Chargie

Ezt a hüvelykujj méretű, tíz grammos szerkentyűt a töltőegység és annak kábele közé kell beiktatni. Roppant nagy előnye, hogy a fönt említett „rootolás” nélkül automatikusan tudjuk vele szabályozni a töltési szintet. Tehát a használati értéke legalább annyira jó, mint az egyes mobilmárkáknál felsorolt, rendszerbe integrált kímélő megoldásoké. (És ha lecseréljük a telefont, ahhoz is jó lesz.)

Androidos és iPhone modellekkel egyaránt működik, a hozzá tartozó appot nemrég javították, frissítették, így a Chargie-ról szóló korábbi kritikák (a Google alkalmazásboltjában, a Playstore-ban) már nem aktuálisak. Saját alkalmazása Bluetooth-kapcsolatban áll a kis kütyüvel, és százaléknyi pontossággal be tudjuk állítani, mennyire töltse fel az aksit. Ha (ismét) rendszeresen bejárunk majd az irodánkba, érdemes kettőt venni belőle, hogy házon kívül is legyen egy akku-kímélőnk. Egyébként vezeték nélküli töltővel is alkalmazható. Állandóan töltőre dugott navigációs eszközöknek szintén jót tesz (pl. taxiban, teherkocsiban). Infó és webbolt: chargie.org.

Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web

Ne hagyd ki!