Az sem szerencsés, ha teljesen feltöltöd a mobilod aksiját
Fotó: Shutterstock

Rosszul jársz, ha éjjelre a töltőn hagyod a mobilod

Jelentősen befolyásolhatja egy mobiltelefon akkumulátorának az élettartamát, hogyan tölti a tulajdonosa. Például nem szerencsés egész estére a töltőn hagyni a telefont, illetve a maximumra tölteni az aksit.


Így maradhat tartós egy mobiltelefon akkumulátora

Közvetlen összefüggés van egy mobiltelefon akkumulátorának az élettartama és a feltöltések száma között. Egy hagyományos lítium-ionos akkunak 400-500 töltési ciklusa van. Ezután gyakran akkorát romlik a teljesítmények, hogy muszáj lecserélni. Egy töltési ciklusnak számít, amikor 0-ról 100 százalékra töltődik a telefon. Ezért, ha valaki hosszabb élettartamot akar biztosítani a mobiljának, sosem érdemes teljesen lemerítenie, vagy feltöltenie az aksiját – írja a Slashgear.

Például a Samsung azt javasolja, mindig 50 és 85 százalék között legyen a telefonjai akkumulátorának a töltési szintje, bár az ilyen ajánlások gyártónként eltérnek. Egyébként néhány mobilon maximalizálni lehet a töltöttségi szintet például 85 százalékra.

A 24 megjegyzi, az sem szerencsés, ha egész éjszaka a töltőn marad a mobil. Jellemzően az újabb, gyártói, márkás mobiltöltők érzékelik, ha feltöltődött a készülék. Azonban vannak olyan régebbi, elhasználódott, esetleg harmadik féltől származó akkutöltők, amelyek nem ismerik fel a teljes töltöttséget. Ez olyan következményekkel is járhat, hogy a normális, legfeljebb 35 fokos hőmérséklet fölé melegítik a készüléket, így roncsolva azt. Egyébként, ha egy mobiltelefon melegebb, mint 35 fok, automatikusan lassul a töltési sebessége.

Egy töltő minden mobileszközhöz

Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére - erről döntött az Európai Parlament tavaly ősszel. Az egységes töltőkre vonatkozó új jogszabályi kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd. A jogszabály célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból. A jogszabály eléri ugyanis, hogy nem szükséges minden készülékhez másik töltőt használni, illetve vásárolni akkor, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket. Gyártótól függetlenül ugyanolyan USB-C port kerül a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, fej- és fülhallgatókra, hordozható játékkonzolokra, hangszórókra, e-könyv-olvasókra, billentyűzetekre, egerekre, hordozható navigációs rendszerekre és laptopokra.

A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési teljesítmény, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Külön termékcímkén kell majd jelezni a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg lehessen állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában az is eldönthető lesz majd, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolni. A meglévő töltőket így többen tovább használják majd.

A felesleges töltőváltást elkerülve a vevők összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente, illetve az Európai Unióban évente mintegy 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik az elhasználódott vagy lecserélt töltőkből, amelyek mennyisége így csökkeni fog.


Ne hagyd ki!