Számos előnyük mellett több hátrányuk is van a kis adathordozóknak
Fotó: Shutterstock

Ezzel számolj, ha pendrive-on tárolsz adatokat

Nagyon sok hasznos tulajdonsága van a pendrive-oknak, de nem tarthatók az adatok rajtuk biztonságban korlátlan ideig. Egy idő után sérülhetnek a fájlok, vagyis adatromlás következhet be. Azonban kisebb odafigyeléssel kitolható az USB-tárolók élettartama.


Sok előnyük mellett hátrányaik is vannak a pendrive-oknak

A pendrive-ok adathordozók. Manapság jellemzően 8 GB-tól 1 TB-ig terjedő tárolási kapacitással rendelkeznek, valamint NAND flash-memória segítségével mentik az adatokat. Azonban az adathalmazok idővel elveszhetnek, mivel elektronok szivároghatnak ki a memóriákból.

A pendrive-ok adatmentésre is alkalmasak. Azonban az említett problémák miatt az értékesebb fájloknál inkább olyan, fejlettebb tárolási megoldások ajánlottak, mint például az SSD-k, az NAS-rendszerek vagy a felhő alapú szolgáltatások.

Persze manapság készülnek rendkívül hosszú élettartamú pendrive-ok is. Például a CNX Software a weboldalán mutat be egy igen különlegeset. Az egy Ferroelectric RAM-ot használ, ami ultra-alacsony fogyasztás mellett kiváló írási sebességet biztosít. Így az adatok akár több milliószor is felülírhatók. Emiatt a készülék akár 200 évig is képes megőrizni az adathalmazokat. Viszont a Leet megjegyzi, csupán 8kb adatmennyiséget képes tárolni, ami néhány oldalnyi szövegnek felel meg.

​Egyre több a gyenge minőségű pendrive

A CBL Data Recover elsősorban adatmentéssel- és helyreállítással foglalkozó cég. Ők készítettek elemzést a meghibásodott flash tárolókról. A kutatásuk még egy problémára rávilágított: nagy általánosságban romlik a microSD-be és USB-stickekbe kerülő, új memóriakomponensek minősége. Mint közölték, az adatmentő laborjukba is egyre több USB-stick érkezik eltávolított vagy letakart NAND-gyártó logóval, valamint csökkentett kapacitással.

Úgy vélik, a jelenség azzal magyarázható, hogy a minőségellenőrzéseken megbukó SK Hynix, Sandisk vagy Samsung flash chipek is gyakran a piacra kerülnek, csökkentett memóriakapacitásúként megjelölve. Azonban ezek megbízhatatlanok, így kockázatosabban tárolhatók rajtuk az adatok.

Sok felhasználóhoz reklámajándékként kerülnek az adathordozók, amelyek sok esetben valójában áramköri lapra szerelt, belső vezérlő helyett külső vezérlőchippel kezelt microSD-kártyákat tartalmaznak

- idéztük Conrad Heinickét, a CBL ügyvezető igazgatóját korábban.

Ha pedig valaki gyakran ír és töröl adatokat pendrive-on, érdemes az adathordozókat rotálva használnia.

Ne hagyd ki!