Tízből hat magyar tart otthon régi mobiltelefont is
Fotó: Shutterstock

Rengetegen őrizgetünk régi mobilokat, nem ez a jó megoldás

A legtöbben tartaléknak teszik el régi mobiltelefonjaikat. Sokkan azonban nem tudják, hogy egyébként sem a kukában lenne a helyük.


Mobilcsereprogram folyamatban

Néhány napja írtunk róla, hogy a jövő év első negyedének végéig hosszabbítja meg mobiltelefon készülékcsere támogatási programját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), ezzel is igazodva a mobilszolgáltatók 3G-hálózatainak lekapcsolási tervéhez. Azok után, hogy májustól a kezdeményezés a 2G-s készülékekre is kiterjed, a támogatás összege 40 ezer forintra emelkedik, illetve megszűnik a 120 ezer forintos felső értékhatár.

Az eredeti, 2022. július 17-ei végdátum helyett a kezdeményezés 2023. március 31-ig tart majd, hogy az érintetteket ne érje hátrány a 3G-technológia kivezetése miatt. A támogatási program új szakasszal bővül 2022. július 18-ától, melyben már a részvételi feltételek és a támogatás összege is változik.

Ezen program apropóján indított a Yettel egy kutatást arról, hogy mennyire jellemző hazánkban, hogy a régi mobiljainkat, vagy más elektronikai készülékeinket otthon őrizzük, valamint mennyire tájékozott a lakosság az újrahasznosítási lehetőségekről. A válaszok alapján tízből hatan tartunk otthon régi mobiltelefont – írja a hwsw.hu.

Nem csak régi mobilokat raktározunk

A mobiltelefonok mellett nagy arányban találni a lakosságnál nem használt töltőket és kábeleket (61 százalék), fej- és fülhallgatókat (47 százalék), videó/cd/dvd-lejátszókat (42 százalék), számítógépeket (39 százalék), magnókat és hifiket (38 százalék), illetve tvket, valamint monitorokat (37 százalék).

Szerepelnek azonban meglehetősen új, de használaton kívüli eszközök is a listán, mint bluetooth-hangszórók (17 százalék), valamint okos- és fitneszórák (15 százalék). A válaszadók csupán 6 százaléka mondta, hogy nincs a felsorolásban szereplő, használaton kívüli szerkezete otthon.

A kutatásból kiderül, hogy a legtöbben (61 százalék) csak akkor vásárolnak új mobiltelefont, ha az használhatatlanná vált, azonban sokan akkor is lecserélik a régebbi készüléküket, ha nem rendelkezik valamilyen szükséges funkcióval (42 százalék).

Jobb, ha nem a kukában végzik

Azokat a régi telefonokat, amelyeket nem tartottak meg a válaszadók, a leggyakrabban elajándékozták (38 százalék) vagy eladták (23 százalék). Csupán 14 százalékuk válaszolta azt, hogy visszavitte a készüléket egy elektronikai üzletbe vagy a szolgáltatóhoz, amivel az újrahasznosítás útján indította el a készüléket.

Csak 10 százalékuk nyilatkozta, hogy kidobta a mobiltelefont, valamint nagyjából 80 százalékuk mondta azt, hogy nem helyénvaló, ha a kukában végzi az eszköz.

A régi mobilkészülékekben olyan veszélyes anyagok találhatók, amik a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén, vagy a kommunális hulladékba kerülve már ártalmasak lehetnek. Például az öregedő akkumulátor elkezdhet szivárogni, veszélyes anyagokat juttatva a környezetbe. (…) Emellett a telefonokban olyan értékes fémek (arany, ezüst, réz, vas) is találhatóak, amelyek a készülékek újrahasznosítása során kinyerhetők

- jegyzi meg a portál.

The Conversation

Ne hagyd ki!