Most olcsóbban juthatunk új mobiltelefonhoz
Forrás: Shutterstock

Elindult a mobilcsere program, így kaphatsz 20 ezer forintos támogatást

Elindult az állami mobilcsere-támogatási program. Ha valaki régi, elavult készülékét modernre cserélné, 20 ezer forint támogatást is kaphat az új készüléke megvásárlásához. Mutatjuk a részleteket!


Most olcsóbban juthatunk új mobiltelefonhoz

Nagyjából 5 milliárd forint keretösszeggel a mai napon indult a Nemzeti Média– és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett mobiltelefon-csere program. Ennek a lényege, hogy a használatban lévő, elavult mobilhálózaton működő készülékeket segítsen kicserélni újabbakra, mielőtt lekapcsolják a 3G hálózatot. Ezáltal olyanok is hozzáférhetnek digitális szolgáltatásokhoz, akiknek korábban erre nem volt módja. Az Euronics csapata összeszedte, mit érdemes tudnia a pályázatról – írja a Márkamonitor.hu.

Fontos tudni, hogy a támogatásra cégek nem pályázhatnak, csak magyarországi lakcímmel jelentkező természetes személyek. Szükséges a pályázónak rendelkeznie egy, a meghatározott követelményeknek megfelelő mobilkészülékkel, amelyet modernebb, legalább 4G hálózatot használni képes telefonra cserélne. Ezt a készüléket köteles lesz leadni (a SIM kártya nélkül) annál a kereskedőnél, akitől az új mobiltelefont meg kívánja vásárolni (a készülékről minden személyes adat el lesz távolítva).

Ilyen készülékre lehet pályázni

A keretösszeg kimerüléséig az első szakaszban (február 14. és május 08. között) az aktív 3G használók pályázhatnak, majd a második szakasztól (május 9. és július 17. között) már a 2G-s készülékek is cserélhetőek.

Fontos kitétel, hogy a becserélendő telefon használatban volt 2021. július 1. és 2021. december 31. között, amit a készülék IMEI száma alapján ellenőriznek.

A mobilkészülék cseréjére maximum 20 ezer forintos támogatás vehető igénybe, egy legfeljebb 120 ezer forintos fogyasztói árú, új, 4G-s vagy 5G-s telefon megvásárlásakor. Amennyiben a készülék ára kevesebb mint 20 ezer forint, a támogatás összeges a mobiltelefon árával egyezik meg – írja a portál.

Ennyit kell tenni a támogatásért

Kizárólag regisztrált kereskedőn keresztül igényelhető a támogatás, az általuk kitöltött adatlapon. A pályázati portálon egyébként ellenőrizhetjük a készülékünk IMEI száma alapján, hogy lehet-e a cseréjére támogatást igényelni.

Ajánlott az ellenőrzést még otthon elvégezni, hogy ne a kereskedőnél derüljön ki, hogy esetleg mégsem megfelelő a készülékünk a cserére. Szintén ajánlott lehet a portálon már otthon megadni az adatainkat, így gyorsabb lesz az ügyintézés az üzletben, ahol már csak egy, a rendszer által adott azonosító számot kell bemondanunk.

Miután kiválasztottuk a készüléket, a kereskedő leadja a pályázati kérelmünket. A kedvező elbírálást követően pedig amikor leadjuk a régi készüléket, át is vehetjük az újat.

Ne hagyd ki!