A nagy aksi, a gyors töltés és a szuper kamera mindig csábítóan hangzik
Fotó: Shutterstock

Csúcsmobillal térhet vissza a Nokia a legnagyobbak közé

Az alsó- és a középkategóriában jelentkezett telefonújdonságokkal a Nokia, mióta visszatért a mobiltelefonok világába. Azonban úgy tűnik, a csúcskategóriában is villantanának valamit.


Visszatérhet a Nokia a csúcskategóriás telefonok világába

Hamarosan egy csúcsmodellel rukkolhat elő a Nokia márkájú telefonok mögött álló HMD Global. Iparági pletykák szerint az új készülék, a Nokia Magic Max egy 6,7 hüvelykes képernyővel érkezhet, a legfelsőbb kategóriában elvárt 120 Hz-es képfrissítési rátával. RAM-ból 8/12/16 GB lehet a mobilban, tárhelyből pedig 256 vagy 512 GB, amelyek Android 13 operációs rendszerrel és a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 chipszettel párosulhatnak.

A HVG megjegyzi, ezekben eddig semmi különleges nincs, ha csúcskategóriás mobilokról beszélünk. Azonban nagyobbat szólhat, hogy a hátsó triplakamera egy 144 megapixeles szenzort, egy 64 megapixeles (ultraszéles) és egy 48 megapixeles telefotós lencsét kaphat. Emellett egy 7950 mAh-es, rendkívül nagy akkumulátorral érkezhet a mobil. Az aksit állítólag 180 W-ot is támogató gyorstöltéssel néhány perc alatt fel lehet tölteni a nulláról.

Két Nokia egy időben

A mobiltelefonok első felfutása idején igazi királynak számított a finn Nokia. Később a Microsoft (2013-ban) felvásárolta a cég telefongyártó részlegét körülbelül 7,2 milliárd dollárért. Ekkor a finnek belementek, hogy 2016 utolsó negyedévéig nem hozzák vissza a márkanevet az okosmobilok piacára.

A tilalom lejárta után visszatért a márka a szektorba: a HMD Global szerezte meg a névhasználat jogát. A cég a Nokia régi vezetőihez köthető. Az idősebb vállalathoz hasonlóan szintén a Helsinki melletti Espooban működnek, valamint a telefonkészülékek mellett például táblagépeket gyártanak.Mellettük létezik a régi Nokia is, vagyis a vállalat azon része, amelyik nem kellett a Microsoftnak. Ők leginkább hálózatfejlesztésben utaznak. Kutatnak, fejlesztenek és építenek.

Egyébként a Nokia mintegy hatvan éve használja a logóját. Azonban a napokban a régebbi vállalat bejelentette, lecseréli azt. Ezzel szeretnék elérni, ne mobiltelefon-gyártóként gondoljanak rájuk, hiszen a hálózatokra és az ipari digitalizációra fókuszálnak. A név megmarad, azonban teljesen új dizájnt kap. A HMD Global továbbra is a korábbi logót használja a mobilkészülékein.

Otthon javítható Nokia?

Mindeközben a HMD Globalnak is volt egy nagy bejelentése a napokban. Közölték, megtették az első lépéseket ahhoz, hogy ismét nagy telefongyártóvá váljanak. Emellett Európában szándékoznak készíteni a készülékeiket, ezért az idén Ázsiából az öreg kontinensre kerülhet az 5G-s modelljeik gyártása.

Továbbá három középkategóriás, nem 5G-s Nokiáról is lerántották a leplet. A Magyarországra 2 GB RAM és 64 GB tárhely kombinációjával érkező C22 listaáron 50 ezer forintba kerül. A 4 GB + 64 GB felszereltségű C32-ért 65 ezer forintot kérnek. Mindkét modell aksija akár három napig is bírhatja a feltöltés után.

A harmadik készülék az említett kettőnél a gyorsabb és gyorsabban tölthető Nokia G22. Ez lesz a finn cég első olyan telefonja, amelynek ha baja esik, otthon is viszonylag egyszerűen javítható. 80 ezer forintos listaáron lesz kapható. A szerelőkészlete 5 euróba, vagyis nagyjából 2000 forintba fog kerülni, de fizetni kell az új alkatrészekért. Egy akkumulátor 30 euróért (12 ezer forint) lesz elérhető, új töltőbemenetet 25 euróért (10 ezer forint) lehet beszerezni. Ha pedig a képernyőnek esik baja, újat 50 euróért (19 ezer forint) lehet rendelni.


Ne hagyd ki!