Fekete képernyőjű mobiltelefon starlink logóval
Fotó: Shutterstock

Musk megszüntetné a "döglött zónákat" az Egyesült Államokban

Összefog a SpaceX és a T-Mobile annak érdekében, hogy több mobiltelefon-előfizető számára váljanak elérhetővé a Starlink műholdas kapcsolatai.

A tervezett szolgáltatás különösen hasznos lesz azokon a területeken, ahol a mobiltelefonoknak nincs lefedettségük, különösen vészhelyzetben – fogalmazott a SpaceX alapítója, Elon Musk.

Csak egészség legyen és térerő

A SpaceX és a T-Mobile sajtóközleményéből kiderül: az új terv szinte teljes lefedettséget biztosít az Egyesült Államokban, még azokon a legeldugottabb területeken is, ahol korábban nem volt a hagyományos mobiltelefonok által észlelhető térerő.

A szolgáltatás várhatóan a jövő évben indul el

– jelentette be Mike Sievert, a T-Mobile vezére. A legtöbb telefonnal kompatibilis lesz, és elsőként a szöveges üzeneteknél vezetik be – tette hozzá.

Döglött zónák

Musk a Twitteren is bejelentette a hírt. Úgy fogalmazott: az új szolgáltatás célja, hogy világszerte megszüntesse a „döglött zónákat”. Természetesen a milliárdos másik cége, a Tesla sem marad ki a jóból: a járművei is kapcsolódhatnak majd a mobiltelefon-jeleket továbbítani képes, új Starlink műholdakhoz,

A SpaceX Starlinkje eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy nagysebességű internetkapcsolatot biztosítson a csak foltokban lefedett területeken élők számára. Mára világszerte 400 ezer előfizetője van, és több mint 2800 műholdja a világűrben.

A Verge írása szerint a héten csökkent a Starlink díja néhány felhasználó számára az Egyesült Királyságban, Mexikóban, Németországban és Hollandiában. Május óta már nálunk is elérhető.

Itt írtunk arról, hogy február végén Elon Musk órák alatt megoldotta Ukrajna internetkrízisét.


Ne hagyd ki!