A Starlink célja, hogy az egész világot lefedje a szolgáltatásával
Fotó: Shutterstock

Ha eleged van a hazaiból: már itthon is elérhető Elon Musk internete

Már Magyarországon is elérhető a világ leggazdagabb emberének, Elon Musknak a műholdas internet-szolgáltatása, a Starlink. Megmondjuk, milyen mélyen kell érte belenyúlni a zsebünkbe!


Előre eláruljuk: nem olcsó

A Starlink alacsony késleltetést és akár 250 Mb/s letöltési sebességet ígér a magyar előfizetői számára. Csupán egy speciális terminálra van szükség a csatlakozáshoz a műholdas internethez.

Az ára viszont nem kevés: 260 ezer forint plusz 23 ezer forint postaköltség, a szolgáltatás havi díja pedig 35 500 forint!

A Starlink és Ukrajna

A Tesla-vezér internet-szolgáltatása akkor került be a közelmúltban a hírekbe, amikor Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes február 26-án segítségért fordult Elon Muskhoz. Hivatalos Twitter-fiókján az alábbit írta:

@elonmusk, amíg te a Marsot próbálod kolonizálni – Oroszország megpróbálja elfoglalni Ukrajnát! Amíg a rakétáid sikeresen landolnak az űrből – addig az orosz rakéták ukrán civileket támadnak! Arra kérünk, hogy biztosíts Ukrajna számára Starlink állomásokat

Elon Musk néhány órával később pedig ezt válaszolta:

A Starlink szolgáltatása már aktív Ukrajnában. Úton vannak az újabb terminálok.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, az űrbáró nem csak a levegőbe beszélt, a Starlink-terminálok két nappal később megérkeztek Ukrajnába. Fedorov megköszönte a segítséget, amire Musk annyit írt: „nagyon szívesen”. (A legújabb hírek szerint egyébként Elon Musk 3 millió dollárnál is többet kapott a keleti szomszédunkhoz küldött készülékekért – a szerk.)

Fedorov nem véletlenül kért segítséget az üzletembertől, az ukrán internetforgalom a harcok miatt jelentősen csökkent. A legrosszabb lefedettséget és adatforgalmat a harcoktól sújtott területeken regisztrálták.

Amit még a Starlinkről tudni érdemes

A Starlink projekt célja, hogy egy óriási, több ezer műholdból álló, összekapcsolt internethálózatot építsen a Föld köré, amely biztosítaná a világon mindenkinek a nagy sebességű internet-hozzáférést. A SpaceX márciusig közel 2000 műholdat állított keringési pályára, amelyek szolgáltatásait az év elején még csak 14 országban használták, de többen mint 100 ezren. Elon Musk akkor arról beszélt, hogy az elkövetkező hónapokban további 11 ezer műholdat akar fellőni.

Az említett terminálok egyfajta parabolaantennaként szolgálnak, amelyek segítségével az internethasználók készülékei kommunikálni tudnak a vállalat műholdjaival. Leegyszerűsítve úgy működik, hogy földi tornyokból jeleket továbbítanak az űrbe, amelyeket a műholdak visszavernek, a visszatérő jeleket pedig a terminálok, azaz a parabolák elfogják.


Ne hagyd ki!