Új módszerrel támadnak a telefonos csalók

Az elmúlt napokban az OTP Bank ügyfélszolgálatára számos bejelentés érkezett arról, hogy ismeretlenek új módszerrel próbálják megszerezni az ügyfelek megtakarításait, az ügyben a hitelintézet feljelentést tett.


A csalók az OTP Bank vezető tisztségviselője, Bucsek Gábor Csaba, (vigyázat, létező személy, ő az Informatikai és Bankbiztonsági Igazgatósága ügyvezető igazgatója) nevében azzal a hamis indokkal hívják fel az embereket, hogy számlájukat feltörték, vagy arról nagy összegű vásárlást kezdeményeztek, írja felhívásában az OTP Bank. Ha ismered Bucsek Gábort, vagy nem azért hív, hogy megpróbáljon rábeszélni valamire, természetesen nyugodtan vedd fel.

A sokszor hosszúra nyúló beszélgetések során azt kérik, hogy a probléma megoldása érdekében telepítsenek egy programot az online bankolásra használt készülékükre. Ez az alkalmazás legtöbbször az AnyDesk. Az elkövetők még arra is figyelnek, hogy a telefonkészülékek a bank ügyfélszolgálatának telefonszámához hasonló számot jelezzenek ki. Ennek ellenére minden bank ügyfele érintett lehet, ugyanis az elkövetők nem tudják, hogy ki melyik banknál vezeti a számláját.

Azonnal jelezd!

Kérik azokat, akik ilyen hívást kapnak, hogy a telefonáló kérése ellenére se telepítsenek alkalmazásokat készülékükre, mert azokon keresztül az elkövetők jogosulatlan tranzakciókat hajthatnak végre. Az OTP Bank ismét hangsúlyozza: a bank soha nem kér telefonon az ügyfelektől bankkártya adatokat, illetve az online bankoláshoz szükséges azonosító adatokat sem. Ha ilyen hívást kap valaki, azonnal szakítsa meg a beszélgetést, és hívja fel bankja ügyfélszolgálatát, hogy rákérdezzen a vitatott tranzakcióra.


Ne hagyd ki!