Néhány tipp, hogy elkerüld a kamu kriptovalutákat!

Az elmúlt években többezer kriptovaluta jelent meg a piacon. Némelyikük valódi értéket képvisel, a legtöbbjük viszont csak ócska másolat, amelynek egyetlen célja, hogy lehúzza a gyanútlan befektetőket. Nézzük, hogyan állapítható meg, hogy érdemes-e foglalkozni egy valutával, avagy sem?Szerencsés emberek történeteinek tömkelege látott napvilágot, akik pont jókor fektettek be a manapság népszerű kriptovalutákba. Sokuk élete irigylésre méltó fordulatot vett, hiszen laikus befektetőként hónapok alatt dollármilliókat kaszáltak. A gyors meggazdagodás reményében sokan próbáloztak, ennek következtében óriási mennyiségű pénz áramlott a kriptopiacba. Érdemes azonban körültekintően megvizsgálni, mibe tesszük a pénzünket, hiszen számos kriptovaluta van a piacon, amelynek nincs biztos háttérre. Egyetlen céljuk a befektetők megkopasztása.

Az utánzatok aranykora

Jelenleg több mint négyezer különböző kriptovaluta található a piacon. Ezek között akadnak olyan nagyágyúk, valódi célkitűzéssel és értékkel, mint a Bitcoin, vagy az Ether, de a legtöbbjük nem több egy népszerűségi hullámot meglovagolni vágyó ügyetlen másolatnál. Ezek a valuták semmi újat nem adnak a kriptovilágnak, illetve nincsenek jól definiált céljaik sem. Mindennemű funkcionalitás nélkülöznek. Már gyűjtőnevet is kaptak az említett valuták. A Bitcoin-ból elhagyták a „b" betűt, a helyére pedig egy „s" és egy „h" került. Nem kell hozzá szótár....

Sokakat vonzanak ezek a kriptodevizák, hiszen pár ezer forintért általában több milliárdnyi valuta üti a befektető markát. A sikersztorikra alapozva rengeteg emberben feltámad a remény, hogy a szinte semmit nem érő valuták egyszer talán gazdaggá teszik őket. És bár nagyon ritkán ez valóban előfordul, inkább az a jellemző, hogy a fejlesztők lelépnek, a befektető pedig bottal ütheti a pénze nyomát. Nézzük, melyek azok a jelek, amelyek egyértelműen azt mutatják, kerüljük el a vizsgált kriptovalutát!

Ismeretlen fejlesztők

Ha a kinézett valuta mögött álló alapítók és fejlesztői csapat kiléte ködbe vészk, akkor valószínűsíthető, hogy átverésről van szó. Ha az alapítók például egy YouTube, vagy Instagram videóban bemutatkoznak, ezzel vállalva a valódi kilétüket, akkor majdnem biztosak lehetük benne, hogy szándékaik komolyak. Valószínűleg te sem fektetnél be egy olyan vállalat részvényeibe, amelynek tulajdonosi körét homály fedi. Ugyanez a helyzet a kriptóknál is. Legen ez az első intő jel.

Csak ígérgetnek

Bárki meg tud fogalmazni nagyratörő és csábító célokat. Viszont gyanúra adhat okot, ha a nagy ígéretek mögött semmi funkcionalitás nem rejlik. Hogyan akarják elérni a kitűzött célokat? Milyen mérföldköveket definiált a fejlesztői csapat? Ha nincsenek érhetően tisztázva ezek a kérdések, akkor a valuta egyértelműen megbízhatatlan.

Gagyi, olcsó, sablonos megjelenés

Azonnal aggodalomra adhat okot, ha egy valuta weboldala ingyenes domain-re épül, megjelenése pedig teljesen átlagos és sablonos. Ez jelzi, hogy a valuta mögött nincs hiteles, jól kidolgozott projekt. Érdemes a kriptodeviza fehér könyvét is megvizsgálni. Ha a fehér könyv nem különböztethető meg más, népszerű projektektől, akkor a fejlesztők valószínűleg lemásoltak egy másik dokumentumot, hogy a saját projektjük biztonságosabbnak tűnjön. A nehezen megérthető, bonyolult szakzsargon is átverésre utal.

Holderek és tranzakciók

A szakértők szerint akkor érdemes egy újonnan megjelent valutába fektetni, ha a projektnek már minimum 2-300 ember bizalmat szavazott. Emellett az az „egészséges", ha egy valutával percenként minimum öt tranzakciót hajtanak végre. Ennél kevesebb befektető, illetve tranzakció aggodalomra adhat okot. Egy ilyen valutát mindenképp kezeljünk fenntartásokkal.

Kevés pénz van mögötte

Minden valamire való valutát minimum 30 ezer dolláros likviditási készlet biztosít. Ez adja a decentralizált tranzakciók gerincét. Azokat a devizákat, amelyeket alig pár száz dollár biztosít, egyszerűen nem lehet komolyan venni.

Természetesen mindig vannak kivételek, de a kriptóknál is érvényes a befektetés aranyszabálya: csak annyit fordíts a valutákra, amennyit nem sajnálsz elveszíteni, és alaposan nézz utána, mibe rakod a pénzed.

The Conversation

Ne hagyd ki!