Az alapképzés, illetve a drónvizsga nemcsak a biztonságos üzemeltetés miatt fontos, a biztosítási kártérítésnek is elengedhetetlen feltétele – hívja fel a figyelmet a Groupama Biztosító.

Jogosítványt, forgalmit!

A drónok üzemeltetésének szabályai számos területen megegyeznek a gépjárművekre vonatkozó előírásokkal. Itt is szükség van például vizsgára és kötelező felelősségbiztosításra. A jogosítvány megszerzését a Közlekedéstudományi Intézet ingyenes alapképzéssel támogatja, amit egy 4600 forintos vizsgával lehet elvégezni.

Bizonyos esetekben játéknak minősülhetnek a kisebb eszközök, viszont az új szabályok értelmében, ha az alábbi feltételek érvényesek az eszközünkre, akkor már drónnak minősül:

  • meghaladja a tömege a 120 grammot
  • rendelkezik adatrögzítővel
  • 100 méternél messzebb repül a drónpilótától

Amint drón-státuszba kerül az eszközünk, nemcsak jogosítvánnyal kell rendelkeznünk, de kötelező felelősségbiztosítást is kötnünk kell. Bár a repülési szabályok betartásával a drónbalesetek elkerülhetők, van példa rá, hogy kárt okoz egy ilyen eszköz, akár egy műszaki hiba miatt. Ilyen volt pár évvel ezelőtt Budapesten, a Lánchídnál egy autó szélvédőjét betörő drón esete is.

„A felelősségbiztosítás a drónok esetében is az okozott kár megtérítését, az üzembentartó, illetve a kárt elszenvedett személy biztosítási védelmét szolgálja. A pilóta nélküli légi járműveknél is üzembentartói felelősségről beszélünk, vagyis, ha a drón üzemeltetője kölcsönadja valakinek a gépét, akkor neki kell meggyőződnie arról, hogy az adott személynek rendben van-e a „jogosítványa". Éppen úgy, mintha valaki a kocsiját adja oda egy ismerősének, rokonának" – nyilatkozta Balázs András, a Groupama Biztosító Vállalati Vagyon- és Felelősségbiztosítási főosztályvezetője.

Fontos figyelembe venni, hogy a biztosító csak akkor fog fizetni kár esetén, ha a drónt irányító személynek van érvényes drónpilóta vizsgája.

Hogyan lehetek pilóta?

Drónpilóta alapképzésre és vizsgára Magyarországon a Közlekedéstudományi Intézet weboldalán lehet jelentkezni 16 éves kortól. A szükséges vizsgadíjat elektronikus formában, az e-Titán rendszerén belül lehet befizetni. Emellett személyes megjelenés elegendő csak a vizsga időpontjában, a felkészülést online, önállóan meg lehet oldani.

A jogosítvány megszerzéséhez a 40 feleletválasztós kérdésből álló teszten legalább 30-ra kell helyes választ adni. Ez a vizsgabizonyítvány az A1-es és az A3-as kategóriában, alapvetően hobbicélokra tervezett eszközök használatára, úgynevezett nyílt műveletek végrehajtására jogosít fel lakott területen kívül, attól legalább 150 méterre és legfeljebb 120 méteres magasságban.

Ha valaki komolyabb célokra szeretné használni a drónját, akkor további teendői is vannak. Esetükben is kötelező az előbb említett vizsgát letenni, viszont nekik a speciális vagy engedélyköteles műveletekhez szükséges A2-es kategóriára is le kell tenniük a megfelelő vizsgát.

Mi a teendő drónbalesetnél?

A gépkocsival okozott vagy elszenvedett balesetekhez hasonlóan személyi sérülés esetén azonnal értesíteni kell a mentőket és az illetékes hatóságokat. Minden balesetről, káreseményről értesíteni kell a biztosítót is. Balázs András megjegyezte: a hazai drónipar fejlődésével és a szabályozás finomodásával egyre fontosabbá válik a használat jellegéhez igazított és a jogszabályoknak minden részletében megfelelő drón felelősségbiztosítási konstrukció kiválasztása. Akár a földön, akár a levegőben.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!