Malacsültet érdemes lehet fogyasztani szilveszterkor
Forrás: Shutterstock

Állítólag ez a 14 tipp segíthethet, hogy meggazdagodj jövőre

Sok babona kötődik az év első ás utolsó napjaihoz. Például azok a hiedelmek is, hogy mit érdemes fogyasztani, ha szerencsésnek, vagy éppen gazdagnak akarjuk magunkat tudni az újévben. Persze az is meg van szabva, hogy mit nem ajánlott ilyenkor (t)enni.Mit ehetünk szilveszterkor?

A régi paraszti hagyományok úgy tartották, hogy az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, hiszen befolyásolják a jövőnket. Hatással vannak a termésre, a munkára, az egészségre, a családra, tehát mindenre, ami fontos az emberek életében. A babona szerint az sem mindegy, hogy mit fogyasztunk szilveszter éjjel és az év első napján. A szóban forgó élelmiszereket vette sorba a „fogyaszthatóságuk” kapcsán az Agroinform.hu cikke.

Íme a lista:

 • Január 1-én ajánlatos apró szemű ételt (például lencsét vagy rizst) enni, mert akkor az újesztendő minden napján sok pénzünk lesz.
 • Sült malac fogyasztása nagyon ajánlott, hiszen orrával kitúrja a szerencsét.
 • A malac szájába négylevelű lóherét is szoktak tenni. Ez védelmet nyújt a rossz szellemekkel szemben.
 • A halfogyasztással óvatosak legyünk szilveszterkor. Ha valaki vízparton él, az bátran fogyaszthatja, mert annyi pénze lesz, ahány pikkely van a hal hátán. Ha valaki szárazabb vidékeken lakik, az ilyenkor ne egyen halat, mert elúszik vele a szerencséje.
 • A rákfogyasztásról úgy tartják, nem ajánlatos szilveszterkor, mert hátrafelé fogja vinni a szerencsét.
 • Az év első és utolsó napján nem szabad baromfit enni, mert elkaparja a szerencsét. A pulyka fogyasztása pedig vitákat is hozhat, hiszen mérges egy állat.
 • Süthetünk viszont pogácsát. Az egyikbe süssünk bele egy érmét. Aki megtalálja, szerencsés és gazdag lesz. Külön szerencse, ha beletörik a foga. Azonban még az óévben el kell fogynia az összes pogácsának, különben a szerencse ellenkezőjére fordul.
 • Rétest is szabad sütni, sőt, minél hosszabbra kell hagyni, mert annál hosszabbra fog nyúlni a boldogságunk, a gazdagságunk és az életünk.
 • Az év utolsó napján töltsük fel az edényeket liszttel, cukorral, mézzel, mert az üres edény szegényes kamrát ígér a következő évre. A mézre különösen ügyeljünk, mert ha mézes ajakkal csókoljuk meg a szerelmünket szilveszter éjjelén, akkor a szerelmünk tartós lesz.
 • Spanyolországban, Mexikóban, Kubában és Peruban éjfélkor 12 szem szőlőt szoktak enni, amely a következő év 12 hónapját szimbolizálja. Egyesével eszik meg a szőlőszemeket, és amelyik édes, az a hónap boldogan fog telni.
 • Sok országban a zöldségfélék fogyasztása a gazdagságot és szerencsét jelképezi ilyenkor. Ennek oka, hogy a növények levelei a bankjegyekre emlékeztetnek.
 • Sokfelé fogyasztják újévkor a gránátalmát, hiszen a magjai a jólétet szimbolizálják. A füge a termékenység szimbóluma, de a gyümölcsök mindegyike egészséget ígér.
 • A kör vagy gyűrű alakú sütemények is szerencsét hoznak, ezért Lengyelországban, Magyarországon és Hollandiában is gyakran sütnek fánkot szilveszterkor. Görögországban egy speciális kerek tortát, vasilopitát sütnek, amelybe pénzérmét rejtenek. Svédországban és Norvégiában egy mandulát rejtenek el a rizspudingba. Aki a mandulát megtalálja, annak szerencsés lesz az újév.
 • Az ázsiai konyhákban a hosszú tészta jelképezi a hosszú életet, így Japánban és Kínában az év utolsó napján akár több méterre kinyújtott tésztát is falatoznak. Ha az közben nem törik meg, akkor hosszú életet remélhetnek.

A felsorolt szerencsehozó ételekhez kívánunk előre jó étvágyat mindenkinek!

Ne hagyd ki!