Túl sok veszélyt rejthet nekik az online világ
Fotó: Shutterstock

Megtilthatják az okostelefonozást a fiatal briteknek

Számos veszély leselkedhet a 16 éven aluliakra az online világban a brit alsóház oktatási bizottságának elnöke szerint. Emiatt megtilthatják az okostelefonok használatát a fiataloknak az Egyesült Királyságban.


Korlátoznák az okostelefon-használatot a britek a fiatalok körében

Robin Walker, a brit alsóház oktatási bizottságának vezetője figyelmeztetett az online világ olyan, fiatalokra leselkedő veszélyeire, mint például a pornográfia és a bűnözői csoportok toborzó akciói – írja a Guardian.

Emiatt a bizottság javasolta az okostelefonok használatának teljes tilalmát az iskolákban a 16 év alattiak körében az Egyesült Királyságban.

A jövőben pedig el szeretnék érni a közösségi médiumokhoz való hozzáférés korhatárának emelését (szintén 16 évre), a szülői felügyelet alapértelmezett bevezetését az online platformoknál, valamint az alkalmazásboltokban való korlátozások megerősítését is.

A Portfolio hozzáteszi, az Ofcom szerint a gyerekek körében korán elterjed az okostelefon- és a közösségimédia-használat, ami függőséghez vezet náluk.

Rákattantak a magyar fiatal felnőttek a legdrágább mobilokra

Egyébként a felújított prémium mobilok forgalmazására szakosodott Rejoy.hu startup tavaly több száz magyarországi ügyfelét kérdezte arról, hogyan viszonyulnak az okostelefonokhoz.

A kutatásuk rávilágított, jellemzően a 18-24 év közötti korosztály rendeli a legdrágább típusokat, viszont a 30 felettiek beérik a régebbi modellekkel is. A Z generációsnak számító Rejoy-ügyfelek átlagosan 170 ezer forint körüli összeget költenek egy felújított okostelefonra. Ez durván a duplája annak az átlagösszegnek, amit egy 38-44 év közötti vásárlók fizetnek ki egy telefonért.

A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok 70 százaléka nemcsak kommunikációs eszközként, hanem státuszszimbólumként is tekint a mobiljára. Tehát csupán 30 százalékuk van azon a véleményen, hogy nem gyakorol hatást a személyük megítélésére a készülékük típusa.

Ugyanakkor az iPhone-okhoz gyakran társított presztízs nem tükröződik a kutatásban, mivel a 18-24 év közötti vásárlók nagyjából 50-50 százalékos arányban választanak androidos és iOS-es készülékeket a startupnál.


Ne hagyd ki!